San José-skjoldlus

Angrep av San José skjoldlus (Quadraspidiotus perniciosus)

Voksen hunn av San José skjoldlus (Quadraspidiotus perniciosus)

San José skjoldlus er en art av insekter i familien panserskjoldlus (Diaspididae) og overfamilien skjoldlus. Arten er ikke etablert i Norge, men er påvist på importert frukt. Det er ikke vertsspesifikk, funnet på mer enn 700 planter som bærbusker, treaktige prydplanter og frukttrær.

Faktaboks

Også kjent som
Quadraspidiotus perniciosus

Beskrivelse

Hunnen er dekket med et rundt, 1,5–2 millimeter, grått skjold. Hannen har et langstrakt, grått skjold. Nymfene er svært små og kan bevege seg fritt rundt. Nymfene danner etter kort tid et hvitt skall, som senere blir svart, det er formen på dette skallet som avgjør kjønnet på det neste nymfestadiumet.

Levevis

San José-skjoldlus lever på og livnærer seg av vertsplanten. De suger på barken av stammer og grener, og på fruktskall, samtidig som det føres spytt inn i sårene. Dette spyttet er meget giftig, og unge trær og busker kan dø etter alt fra to til fire år. Det opptrer mellom en og fire generasjoner i året.

Utbredelse

San José-skjoldlus er en av de farligste artene av skjoldlus som finnes for en rekke arter og er utbredt i nesten hele verden. Den ble funnet i San Jose, California i 1873, men stammer egentlig fra Kina. Tross strenge karantenebestemmelser kom den 1928 til Europa, der spredte den seg og nå er etablert i mange land. Den har vært funnet på friland i Danmark, men ble utryddet.

Arten er aldri påvist på friland i Norge, men er funnet flere ganger i perioden 1966–94 på importert frukt. Den kan lett bli spredt med importerte frukttrær, bærbusker og visse prydtrær og prydbusker, dette er en av grunnene til at den i følge Artsdatabanken er vurdert med høy risiko på fremmedartslista. Det er også slik at klimaforholdene i de fleste distrikter med fruktdyrking i Norge er slik at arten trolig vil kunne etablere seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg