San Bartolomé de Tirajana: Tunte

Picasa. fri

San Bartolomé de Tirajana er en kommune (municipio) helt på sørkysten av Gran Canaria, Kanariøyene. Den har 54 377 innbyggere (2014) fordelt på 334 km², noe som gjør den til øyas største i areal. Kjente feriebyer som San Agustín, Playa del InglésMeloneras og San Fernando ligger i sør. I administrativ sammenheng blir ofte hele området nede ved Atlanterhavet kalt Maspalomas. Det historiske kommunesenteret er den lille landsbyen Villa de San Bartolomé de Tirajana, som ligger oppe i fjellet omkring 23 km fra sanddynene i Maspalomas, 900 meter over havet. Kanarierne selv kaller denne landsbyen Tunte, som betyr "stedet der kanarierne bor".

Inntil på 1960-tallet levde innbyggerne i San Bartolomé de Tirajana av landbruk. Områdene nede ved havet var nærmest folketomt på grunn av den ufruktbare og ørkenaktige jordsmonnet. Men i 1960-årene startet en eventyrlig utvikling av turisme i de kystnære områdene. Dette førte også til at kommuneadministrasjonen flyttet dit.

Den desidert største næringsveien i kommunen er i dag turisme. Men landbruk spiller også en viss rolle; frukt- og grønnsakdyrking samt tilvirking av "edle drikker" av mandler, kirsebæraprikos og plommer. Feriebyene i sør er blant de mest populære feriemål for nordmenn om vinteren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.