San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana: Tunte

.
Lisens: fri

San Bartolomé de Tirajana er en kommune (municipio) helt på sørkysten av Gran Canaria, Kanariøyene. Den har 54 377 innbyggere (2014) fordelt på 334 km², noe som gjør den til øyas største i areal. Kjente feriebyer som San Agustín, Playa del Inglés, Meloneras og San Fernando ligger i sør. I administrativ sammenheng blir ofte hele området nede ved Atlanterhavet kalt Maspalomas. Det historiske kommunesenteret er den lille landsbyen Villa de San Bartolomé de Tirajana, som ligger oppe i fjellet omkring 23 km fra sanddynene i Maspalomas, 900 meter over havet. Kanarierne selv kaller denne landsbyen Tunte, som betyr "stedet der kanarierne bor".

Inntil på 1960-tallet levde innbyggerne i San Bartolomé de Tirajana av landbruk. Områdene nede ved havet var nærmest folketomt på grunn av den ufruktbare og ørkenaktige jordsmonnet. Men i 1960-årene startet en eventyrlig utvikling av turisme i de kystnære områdene. Dette førte også til at kommuneadministrasjonen flyttet dit.

Den desidert største næringsveien i kommunen er i dag turisme. Men landbruk spiller også en viss rolle; frukt- og grønnsakdyrking samt tilvirking av "edle drikker" av mandler, kirsebær, aprikos og plommer. Feriebyene i sør er blant de mest populære feriemål for nordmenn om vinteren.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg