San Bartolomé de Tirajana: Tunte

Picasa. fri

San Bartolomé de Tirajana er en kommune (municipio) helt på sørkysten av Gran Canaria, Kanariøyene. Den har 54 377 innbyggere (2014) fordelt på 334 km², noe som gjør den til øyas største i areal. Kjente feriebyer som San Agustín, Playa del InglésMeloneras og San Fernando ligger i sør. I administrativ sammenheng blir ofte hele området nede ved Atlanterhavet kalt Maspalomas. Det historiske kommunesenteret er den lille landsbyen Villa de San Bartolomé de Tirajana, som ligger oppe i fjellet omkring 23 km fra sanddynene i Maspalomas, 900 meter over havet. Kanarierne selv kaller denne landsbyen Tunte, som betyr "stedet der kanarierne bor".

Inntil på 1960-tallet levde innbyggerne i San Bartolomé de Tirajana av landbruk. Områdene nede ved havet var nærmest folketomt på grunn av den ufruktbare og ørkenaktige jordsmonnet. Men i 1960-årene startet en eventyrlig utvikling av turisme i de kystnære områdene. Dette førte også til at kommuneadministrasjonen flyttet dit.

Den desidert største næringsveien i kommunen er i dag turisme. Men landbruk spiller også en viss rolle; frukt- og grønnsakdyrking samt tilvirking av "edle drikker" av mandler, kirsebæraprikos og plommer. Feriebyene i sør er blant de mest populære feriemål for nordmenn om vinteren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.