Samuel Heinrich Schwabe

Faktaboks

Samuel Heinrich Schwabe
Uttale
ʃvˈabe
Født
25. oktober 1789, Dessau, Sachsen-Anhalt, Tyskland
Død
11. april 1875, Dessau, Sachsen-Anhalt, Tyskland
Samuel Heinrich Schwabe
.
Solskiven med store og små flekker, avbildet med romfartøyet ‘Solar and Heliospheric Observatory’ (SOHO), 29. mars 2001. Dette bildet viser Sola i langt høyere oppløsning enn det Schwabe kunne observere.
Solflekker
SOHO/ESA/NASA.

Artikkelstart

Samuel Heinrich Schwabe var en tysk apoteker og amatørastronom, som var den første som påviste at solaktiviteten varierer periodisk.

Under sine farmasistudier i Berlin ble Schwabe interessert i astronomi og botanikk. Fra 1812 hadde han ansvar for familiens apotek i Dessau, hvor han fortsatte å dyrke sine to hobbyer.

I 1825 skaffet Schwabe seg et godt teleskop via den kjente tyske optikeren og astronomen Joseph Fraunhofer. Han observerte Solen hver dag de neste 42 årene, når været tillot det. Hans opprinnelige motivasjon var å se etter spor på solskiven av en eventuell planet i bane innenfor Merkur. Schwabe førte hver dag nøyaktige nedtegnelse av alle solflekker, men han fant aldri spor fra noen passerende planet. Han la etter hvert merke til at antall solflekker økte merkbart og at de nådde en topp i 1830, for deretter å avta igjen. Etter 17 års observasjoner beskrev han i en artikkel i det tyske tidsskriftet Astronomische Nachrichten at antall solflekker varierte med en periode på 10 år. Mer omfattende observasjoner viste senere at periodene varierte fra 8 til 14 år, med en gjennomsnittlig periode på 11,2 år, som var nær Schwabes verdi.

I 1857 mottok Heinrich Schwabe det britiske Royal Astronomical Societys gullmedalje for sin oppdagelse av at antallet av solflekker varierer periodisk.

Månekrateret Schwabe er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg