Samuel Gobat

Faktaboks

Samuel Gobat
Uttale
gåbˈa
Født
26. januar 1799
Død
11. mai 1879

Artikkelstart

Samuel Gobat var en sveitsisk misjonær og biskop.

Misjon i Etiopia

Gobat var kalvinist, og startet som misjonær for St. Chrischona Pilgrim misjon i Bettingen fra 1823 til 1826. Etter å ha tilegnet seg språklig kompetanse i arabisk og det etiopiske kirkespråket geez reiste han ut som misjonær for det britiske Church Missionary Society til Etiopia. Han ble i landet til 1832. Etter å ha giftet seg med Marie Christine Regine Zeller i 1834 reiste han tilbake til Etiopia i 1835, men returnerte til Europa i 1836 på grunn av sykdom. Fra 1839 til 1842 arbeidet han på Malta med å oversette Bibelen til arabisk for Church Missionary Society.

Protestantisk biskop i Jerusalem

I 1841 ble det inngåtte en avtale mellom Church of England og den preussiske evangeliske kirke om å etablere et felles bispedømme i Jerusalem for anglikanere, lutheranere og kalvinister. I 1846 ble Gobat utnevnt som biskop for bispedømmet. Han fortsatte som biskop i 33 år frem til sin død i 1879. Hans arbeid fikk stor betydning for protestantisk arbeid både i Jerusalem og områdene rundt.

Gobat etablerte en skole for bispedømmet som fikk navnet Bishop Gobat School i 1847. Den fikk senere navnet Jerusalem University College. Han startet også et barnehjem, «Orphanage Mount Zion».

Misjonsarbeid rettet mot ortodokse kristne

Det ottomanske (tyrkiske) imperiet hadde, etter press fra Preussen og Storbritannia 1850, åpnet for protestantisk misjon rettet mot jøder og andre kristne. Misjon rettet mot muslimer var forbudt i det ottomanske imperiet. Den første biskopen i det protestantiske bispedømmet i Jerusalem hadde konsentrert sin virksomhet om den jødiske befolkningen. Etter at Gobat tok over som bispedømmets andre biskop ble misjonen rettet mot andre kristne. Det var en omstridt linje, og det var stor motstand mot misjon rettet mot andre kristne innen Church of England. Motstanderne mente at slik misjon kunne svekke kristent fellesskap og at misjon kun burde drives mot ikke-kristne.

Betydning

Gobat fikk stor betydning for etablere en organisasjon for det protestantiske bispedømmet i Jerusalem. Han ble også en viktig brobygger mellom ulike protestantiske kirkesamfunn og for å skape et felles protestantisk på tvers av nasjonale skillelinjer. Familien Gobat ble også viktig etter hans død. Gobat fikk ti barn og flere av dem ble misjonærer.

Sett fra et romersk katolsk og ortodoks perspektiv var imidlertid den protestantiske misjoneringen splittende på kristent fellesskap. For et jødisk religiøst perspektiv var også den protestantiske misjoneringen uønsket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Furas, Yoni (2020). Educating Palestine – Teaching Learning History under the Mandate. Oxford: Oxford University Press
  • Gobat, Samuel (1884). Samuel Gobat bp of Jerusalem, his life and work, a biogr. Sketch drawn chiefly from his journals. London: Church Missionary Society.
  • Gobat, Samuel (1834). Journal of a three years Residence in Abyssinia. London: Hatchard & son and Seeley & Sons
  • Montefiore, Simon Sebag (2012). Jerusalem biografien. Oslo: Cappelen Damm
  • Smith, H. (1884). The Protestant Bishopric in Jersualem. Its Origin and Progress. London: B. Wertheim Aldine Chambers.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg