Faktaboks

Samuel Richardson
Uttale
'ritʃədsn
Født
19. august 1689, Mackworth, Derbyshire, England
Død
4. juli 1761, London, England
Levetid - kommentar
Fødselsdato ukjent, døpt 19.8.1689
Samtidig portrett av Samuel Richardson
Samuel Richardson skriver

Samuel Richardson var en engelsk forfatter og boktrykker. Han vant stort rykte som brevskriver, og brukte også brevformen i sine tre omfangsrike romaner.

Boktrykker

Faren hadde ikke råd å koste akademisk utdannelse på sønnen, og han måtte lære et håndverk i stedet. Det ble boktrykkerkunsten, og han skulle komme til å trykke omtrent 500 bøker og støtte flere forfatterskap, også kvinner som Sarah Fielding. Av hans andre venner kan nevnes Samuel Johnson og David Garrick.

Familietragedier

Samuel Richardson fikk et familieliv preget av tragedier. Han hadde seks barn med den første konen og ungdomskjæresten Martha Wilde, men hun og fem av barna døde fra han. Han giftet seg på nytt med Elizabeth Leake i 1733, fikk på nytt seks barn, men to døde. Han skal ha vært preget av disse ulykkene.

Pamela

I 1739 fikk han i oppdrag å lage en håndbok i brevskrivning for allmuen. Med sin puritanske grunnholdning ville han gjerne gjøre brevene moralsk belærende. Dermed ble han sporet inn på en lengre historie om den fattige og uskyldige femtenårige tjenestepiken Pamela Andrews. Hun strever med å holde seg unna arbeidsgiverens seksuelle tilnærmelser, og blir belønnet med et ekteskap som også bryter med klassekonvensjonene.

Pamela; or, Virtue Rewarded ble utgitt i 2 bind i 1740, med en 2 binds fortsettelse i 1741. Den er et tidlig eksempel på den moderne romans realistiske skildring av et alminnelig menneskes tanke- og følelsesliv. Pamela oppnådde stor suksess, skjønt enkelte, særlig Henry Fielding, gjorde seg lystig over den og skrev en parodisk versjon kalt Shamela.

Clarissa

Richardsons to andre romaner er også i brev- og dagbokform, og begge er meget omstendelige. Clarissa (7 bind, 1748) er ofte i dag sett som hans mesterstykke, med en nyansert analyse av kvinnesinnet. Clarissa Howe må kjempe mot en familie som prøver å diktere hvem hun skal gifte seg med, og en falsk sjarmør, Robert Lovelace, som ikke kvier seg for å bli voldtektsmann. Det er en dramatisk og tragisk historie, og noen samtidige lesere protesterte og ville ha en tradisjonell, lykkelig slutt.

Clarissa har en mer kompleks fortellerstrukur enn Pamela, med en sammensetning av fire ulike brevskrivere, og dermed innsyn i ulike personligheter.

Grandison

Etter to romaner om dydige kvinner, gikk Richardsen over til et mannlig dydsmønster i The History of Sir Charles Grandison (7 bind, 1754). Det er altså ikke bare kvinnene som skal være moralske.

Igjen er en kvinne, Harriet Byron, truet av kidnapping og voldtekt, men denne gangen redder hovedpersonen henne, og det hele får en lykkelig slutt etter mange forviklinger.

En kan se Charles Grandison som et motsvar mot Fieldings løsslupne hovedperson Tom Jones. De to forfatterne skrev samtidig, men hadde helt ulike tilnærminger, og kunne gjerne parodiere hverandre.

Sir Charles Grandison var en av de mest leste og omtalte romanene på 1700-tallet, og Jane Austen vokste opp med den og kjente den ut og inn. Hun laget sin egen parodi med samme tittel, et skuespill til familieunderholdning. Men hun er også på et dypere nivå inspirert av Richardsons setting og karakterer i sine egne romaner.

Personenes karakter

Richardson brakte romanen et langt skritt fremover ved å gjøre handlingen avhengig av personenes karakter istedenfor av ytre tilfeldigheter. Hans brevform ble etterlignet og beundret i mange land, ikke minst i Frankrike av blant annet Jean-Jacques Rousseau.

Filmatisering

BBC laget i 1991 en TV-serie over Clarissa, der Sean Bean spilte den kyniske Lovelace, Saskia Wickham var Clarissa og Hermione Norris spilte søsteren Anne.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Curran, Louise, Samuel Richardson and the art of letter-writing, Cambridge University Press, 2016.
  • Eaves, Thomas Cary Duncan & Ben D. Kimpel: Samuel Richardson : A Biography, 1971
  • Keymer, Thomas: The Life of Samuel Richardson, 2002
  • Kinkead-Weekes, Mark: Samuel Richardson : Dramatic Novelist, 1973
  • Sabor, Peter og Betty A. Schellenberg (red.), Samuel Richardson in Context, Cambridge University Press, 2017.
  • Stahl, Jan M., How eighteenth-century women fended off sexual violence by writing and talking: A study of four British novels by Delarivier Manley, Jane Barker, Eliza Haywood and Samuel Richardson, The Edwin Mellen Press, 2014.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg