Faktaboks

Offisielt navn
Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Sāmoa (samoansk), Independent State of Samoa (engelsk)
Norsk navn
Den selvstendige staten Samoa
Også kjent som

Samoa

Uttale
sa’moa
Etymologi

Etymologien er usikker, men det er enighet om at

sa betyr hellig, også klan, folket av...

moa betyr senter, også kylling, høne (navnet på Tui Manu’a klanen fra Amerikansk Samoa). Proto-Polynesisk gir moa betydning som dyp sjø, hav

Verdensdel
Oceania
Hovedstad
Apia
Statsform
parlamentarisk republikk
Statsoverhode
Tuimaleali’ifano Va’aletoa Sualauvi 2
Statsminister
Fiamē Naomi Mata’afa
Landareal
2 780 km²
Totalareal
2 840 km²
Høyeste punkt
1859 moh (Savai’i)
Innbyggertall
205 557 (folketelling, 2021)
Indeks for levevilkår, HDI
0.707 (FN rap. 8.9. 2022)
Innbyggernavn
samoaner, samoansk
Offisielt/offisielle språk
samoansk, engelsk
Andre språk

samoansk tegnspråk

Religion
Kristendom (97%) (folketelling 2021)
Nasjonaldag
1. juni, ble selvstendig stat 1962
Valuta
Samoansk tala (1 tala (fra eng. dollar) = 100 sene (fra eng. cent)) (WST)
Nasjonalsang
O le Fu’a a le Sa’olotoga o Samoa (frihetens banner)
Flagg
Riksvåpen
Samoa, plassering
Samoa (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Samoa, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Samoa med naboland rundt, kart
Samoa og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Samoa (Hovedkart)

Samoa

Av /KF-arkiv ※.

Samoa er et parlamentarisk demokrati i Oseania og ligger på den sørlige halvkule i Stillehavet. Samoa ligger rundt 3000 kilometer nordøst for New Zealand og omtrent midtveis mellom New Zealand og Hawaii. Samoa utgjør den vestlige del av Samoaøyene. Staten omfatter hovedøyene Savai’i (1707 km2), Upolu (1119 km2), de mindre øyene Manono og Apolima, samt ubebodde småøyer (blant annet Aleipata øyene Nu’utele, Nu’ula, Fanutapu og Namua, samt Nu’usafe’e).

Samoa ble i 1962 den første uavhengige staten i Oseania (het Vest-Samoa til 1997). Landet ligger vest for datolinjen (siden 2011). Hovedstad er Apia.

Samoa (navnet) er av ukjent opphav og etymologien er ikke sikker (men se faktaboks).

Nasjonalsang er ‘O le Fu’a ole Sa’olotoga o Samoa’ / ‘The Banner of Freedom’ (‘Frihetens banner’).

Nasjonalmotto er Fa’avae i le Atua Sāmoa/ ‘Samoa is founded on God’ (‘Samoa er grunnfestet i Gud’).

Geografi og miljø

De to hovedøyene Savai’i (Salafal) i vest og Upolu er toppene av vulkaner og klippefulle øyer med bratte kyster delvis omgitt av korallrev; de er adskilt av Apolima-stredet. Berggrunnen er lava og tuff. De andre øyene utgjør om lag én prosent av landarealet og er mindre og lavere; Rose Island er en atoll. Det er korallrev utenfor kystene. Fra flere kratersjøer renner det vassdrag med fosser. Høyeste punkt er Mauga Silisili 1858 meter over havet, på Savai’i.

De to hovedøyene har fruktbare daler med tett eviggrønn regnskog med blant annet kokospalmer, skruepalmer og bregner. Mye lavlandsskog er gått tapt ved hogst. Sumper og mangrove-vegetasjon finnes i lavereliggende områder. Det er store ufruktbare lavaområder på Savai’i. 28 prosent av landplantene er endemiske (stedegne).

De eneste pattedyr med naturlig forekomst er flygehunder og små flaggermus. Rotter og svin er innført av mennesker. Det er 37 arter av landfugler, hvorav 84 prosent er endemiske, blant annet tanndue. Ved kystene er det mange arter av sjøfugler, deriblant fregattfugler, tropikfugler og noddier. Det er 19 krypdyrarter, blant annet havskilpadder, og en kvelerslange (boa) på land. Amfibier mangler. Det er mer enn 400 fiskearter ved kystene.

Samoa har tropisk regnklima med en årlig gjennomsnittstemperatur på 26,5 °C og regntid fra november til april. I Apia er årsnedbøren cirka 3000 millimeter; i fjellskråninger kan den nå opp i 6000–7000 millimeter. Tropiske orkaner kan inntreffe i desember-mars og føre til store ødeleggelser.

Folk og samfunn

Ifølge folketelling (2021) var 92,6 prosent samoanere, sju prosent euronesere (av blandet polynesisk og europeisk opphav), 0,3 prosent europeere og 0,1 prosent andre (Samoa Bureau of Statistics 2021).

19,1 prosent av befolkningen er urban (2015). Nær ¾ av befolkningen bor på Upolu og de små øyene Apolima og Manono.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 76,48 år for kvinner og 70,58 for menn (2015). Fødselstallene er høye, men det er relativt stor utvandring. Majoriteten av etniske samoanere bor i dag i andre land.

97,9 prosent av befolkningen er definert som kristne. Av disse er 54 prosent protestanter fordelt på ulike kirkesamfunn og 18,8 prosent romersk-katolikker; mormonerne utgjør 16,9 prosent. 1,7 prosent definerer seg som å ikke tilhøre noen religion, og 0,4 prosent består av andre religiøse tilknytninger (Samoa Population and Housing Census 2021).

De offisielle språkene er samoansk og engelsk. Samoansk tegnspråk brukes i økende grad.

Stat og politikk

Samoa er et parlamentarisk demokrati preget av en blanding av samoanske og engelske tradisjoner. Regjeringsapparatet kalles Malo, de ‘sterke’, det vil si den utøvende makt.

Statsoverhodet, ‘O le Ao o le Malo’, ble tidligere valgt etter forgjengerens død, siden 1991 etter maksimum to perioder i henhold til matai (høvding)-systemet. Kandidatene velges blant folk av ali’i slekt, de fire høyest rangerte slektslinjer, av parlamentet for fem år. Den utøvende makt ligger hos statsministeren, som velges av parlamentet, og en regjering utnevnt av denne. Parlamentet, ‘Fono’, har 51 medlemmer. Det er seks politiske partier.

Samoa er inndelt i elleve politiske distrikter kalt ‘itumalo’ (som betyr side som utøver makt).

Landet har ikke eget forsvar, men en politistyrke, ‘Samoa Police Force’. Siden 1962 har Samoa en forsvars- og vennskapsavtale med New Zealand.

Samoa er medlem av blant annet FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Commonwealth, Pacific Islands Forum og Cotonou-avtalen.

Historie

Malietoa Tanumafili 2
Kong Malietoa Tanumafili 2 (1913–2007) ble valgt til monark i 1963, og var Samoas statssjef på livstid. Han ble dermed en av verdens lengst-sittende monarker.
Av .

Samoa ble befolket av bærere av Lapita-kulturen, et austronesisktalende folkeslag, som kom fra det sentrale Melanesia rundt 1500 fvt. Nederlenderen Jacob Roggeveen var den første europeiske oppdagelsesreisende som besøkte Samoa i 1722. Louis de Bougainville utforsket øyene i 1768. Kristen misjon tok til i 1830-årene; misjonærene ble fulgt av amerikanske og europeiske handelsmenn. I 1899 ble Samoa delt mellom Tyskland og USA; Tyskland fikk Vest-Samoa. New Zealand okkuperte Vest-Samoa i 1914. Nærmere en femtedel av befolkningen døde under influensaepidemien 1918–1919 (spanskesyken). New Zealand ble tildelt mandatet over øyene i 1920.

I 1946 ble mandatet over Samoa fornyet som tilsynsområde under FN. Øyene fikk et stadig mer utvidet selvstyre og etter et opprør i 1961, kalt Mau, ble Samoa i 1962 det første polynesiske territorium som ble en uavhengig stat. Malietoa Tanumafili 2. ble valgt til monark (1963–2007). Vest-Samoa sluttet seg til Commonwealth i 1970.

Allmenn stemmerett ble innført i 1990. I 1997 endret landet navn fra Vest-Samoa til Samoa. Antall turister økte betydelig på 1990-tallet, og vertskapet for Festival of Pacific Arts i 1996 førte til betydelige investeringer i infrastruktur. Etter nedstengning av landet knyttet til koronapandemien er turisttallene igjen økende. Samoa ble rammet av katastrofale sykloner i 1990 og 1991 og antallet tropestormer har på grunn av klimaendringer økt i senere år.

Økonomi og næringsliv

De viktigste jordbruksproduktene er kokosnøtter, kakao, kaffe, ananas, papaya, bananer og taro, dessuten blant annet brødfrukt, yams og mais. Storfe, geit, svin og høns er de viktigste husdyrene. Fiske har stor betydning.

Industrien omfatter produksjon av kopra og konfeksjon samt produksjon av kabler og bildeler.

Siden midten av 1990-årene har turisme vært i sterk vekst og står for cirka 95 prosent av BNP. Samoas viktigste handelspartnere er Australia, New Zealand og USA.

Kunnskap og kultur

Utdanningssystemet er basert på det newzealandske. Det er 10-årig obligatorisk skolegang. Barneskolen er 6-årig og videregående skole 7-årig. Høyere utdannelse gis ved The National University of Samoa (NUS, grunnlagt 1988), The University of the South Pacific (USP) og The Oceania University of Medicine (OUM) samt Australia Pacific Technical College (APTC).

Det utkommer to dagsaviser og to ukeaviser. Det er to radiokanaler og én fjernsynskanal. Samoa Broadcasting Service ble grunnlagt i 1948. Deler av befolkningen ser fjernsyn fra American Samoa.

Albert Wendt (1939–) skriver romaner, skuespill og poesi. To av hans romaner har blitt filmet: Flying Fox in a Freedom Tree i 1989, og Sons for the return Home i 1979. ‘The Orator’ (‘O Le Tulafale’) fra 2011 var den første egenproduserte samoanske spillefilmen, skrevet og regissert av Tusi Tamasese. Poeten og romanforfatteren Sia Figiels (1967–) bok Where we once belonged, fikk Commonwealth Writer’s Prize i 1997. Blant andre anerkjente forfattere fra Samoa er Moemoe Malietoa Von Reiche, Dan Taulapapa McMullin og Tusiata Avia.

Fatu Akelei Feu’u (1946–) er en kjent maler. Multimediakunstneren Yuki Kihara, med japansk og samoansk bakgrunn, har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse. Blant annet har Kiharas arbeider representert New Zealand, med utstillingen Paradise Camp, på Veneziabiennalen i 2021.

Samoansk skuespillerkunst har lange tradisjoner, knyttet til sketsjer og forestillinger, faleaitu, som med humor kommenterer alle sider av livet. Film og teatergruppen Naked Samoans med Oscar Kightley har gjort stor lykke hos det newzealandske publikum med filmer som Sione’s Wedding (Johns bryllup), teaterforestillinger og tegneserien Bro’Town.

Sang står sentralt i samoansk musikkliv. Typiske musikkinstrumenter er konkylie, uthulte tretrommer, gitar (kitara) og ukulele. Under andre verdenskrig ble amerikansk musikk populært. I dag er pop, rock, rap og hiphop populære sjangere. King Kapisi med røtter fra Savai’i, er internasjonalt kjent for sine bidrag til hiphop.

Den tradisjonelle dansen er ‘siva’ med grasiøse hånd- og fotbevegelser til musikk. ‘Sasa’ og ‘fa’ataupati’ er rytmiske danser, vanligvis utført av menn.

Både kvinner og menn tatoveres. Mønstre eller bilder males på kleder (‘siapo’) av barken fra morbærtreet.

De mest populære sportsgrenene er rugby, samoansk cricket (kirikiti) og volleyball.

Samoa og Norge

Det er ikke direkte diplomatiske forbindelser mellom Samoa og Norge. Relasjonen håndteres fra ambassaden i Canberra, Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Torstein Sørbotten

Oppført uttale: samˈoaer ikke i tråd med uttalen slik jeg kjenner den.Uttales samoa rett frem. Se også lenken:http://inogolo.com/pronunciation/SamoamvhTorstein Sørbotten

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Hei. Takk for kommentar, men ' er ment å markere trykk på etterfølgende bokstav, altså trykk på o'en. Blir det ok da, eller mener du fortsatt at det er feil? Mvh. Kirsten Halvorsen /red.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg