Sammuramat

Faktaboks

Sammuramat
Shammu-ramat
800-tallet fvt.

Artikkelstart

Den historiske Sammuramat var gift med den assyriske kongen Shamshi-Adad 5 (regjerte 823–811 fvt.). Hun blir ofte sammenblandet med den legandariske dronningen Semiramis.

I følge opplysningene på en stele fra denne tiden, ledsaget Sammuramat sin mann på flere militære tokt. Dette var svært uvanlig og satte henne i en særstilling. Etter kongens død overtok Sammuramat som regent for sin sønn Adad-nirari 3 inntil han ble voksen. Denne perioden skal ha vart i rundt fem år. Det finnes få faste opplysninger om hennes regjeringstid, men hennes navn er nevnt i flere inskripsjoner.

Babylons hengende hager

Mye tyder på at Sammuramat kan ha igangsatt større byggverk. En senere gresk legende knytter hennes navn til den mytologiske skikkelsen Semiramis og til Babylons hengende hager. Dette hadde tidligere ingen god forklaring. Nå mener imidlertid flere forskere at den greske forestillingen om de hengende hagene i Babylon hadde sin bakgrunn i Sanheribs kunstige hager og vanningsanlegg i Ninive. Senere hellenistisk tradisjon blandet så disse byene sammen, og den mytologiske personen Semiramis fikk trekk fra den historiske assyriske dronningen.

Kvinnelige regenter

Kvinner kunne ikke offisielt ha status som regjerende dronning i Mesopotamia i oldtiden. At Sammuramat tok makten og utøvde den aktivt var derfor noe nytt, og kanskje skremmende. Fra andre land i Midtøsten vet vi at kvinner med politisk makt gjerne fikk et dårlig omdømme (Atalja i Juda rike og Jesabel i Samaria.) Dette kan være noe av bakgrunnen for hvordan den mytologiske skikkelsen Semiramis ble fremstilt.

Litteratur

  • Dalley, Stephanie: The Mystery of the Hanging Gardens of Babylon: An Elusive World Traced. Oxford 2003.
  • Leick, Gwendolyn: Mesopotamis. The Invention of the City, Penguin Books, London 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg