Samir Amin

Faktaboks

Samir Amin
uttale:
amˈin
født:
1931
død:
12. august 2018

Samir Amin, egyptisk økonom. Han har vært leder for FNs Institutt for utvikling og planlegging (IDEP) og senere Third World Center, begge i Dakar, Senegal. Amin har i flere empiriske studier fra 1960-årene beskrevet underutviklingens historie i Vest- og Nord-Afrika.

Fra 1970-årene har hans arbeider gått i en mer teoretisk retning. L'Accumulation à l'échelle mondiale (1970) og Le Développement inégal (1973) regnes som klassikere i utviklingsstudier. Han tar særlig for seg hvordan kapitalismen virker ulikt i industrilandene (sentrum) og utviklingslandene (periferien), og viser hvordan utviklingslandene opplever vekst uten utvikling gjennom sin avhengighet av industrilandene.

Amin har også bidratt til en sosialistisk frigjørings- og utviklingsstrategi. I sine senere arbeider har han analysert endringer i verdensøkonomien under nyliberalistisk globalisering, med særlig vekt på USAs økonomiske og militære dominans og landets krigføring i Afrika og Asia.

Av hans verker foreligger på norsk På vei mot 1984: artikler om krise, kapitalisme, underutvikling (1979, sammen med Andre Gunder Frank), Eurosentrismen: kritikk av en ideologi (1992) og Kapitalismen i vår tid. Drivkrefter og motkrefter (2015).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg