Samir Amin, egyptisk økonom. Han har vært leder for FNs Institutt for utvikling og planlegging (IDEP) og senere Third World Center, begge i Dakar, Senegal. Amin har i flere empiriske studier fra 1960-årene beskrevet underutviklingens historie i Vest- og Nord-Afrika.

Fra 1970-årene har hans arbeider gått i en mer teoretisk retning. L'Accumulation à l'échelle mondiale (1970) og Le Développement inégal (1973) regnes som klassikere i utviklingsstudier. Han tar særlig for seg hvordan kapitalismen virker ulikt i industrilandene (sentrum) og utviklingslandene (periferien), og viser hvordan utviklingslandene opplever vekst uten utvikling gjennom sin avhengighet av industrilandene.

Amin har også bidratt til en sosialistisk frigjørings- og utviklingsstrategi. Som mange andre forskere har han i sine senere arbeider fokusert på nasjonalisme og nyere trekk i utviklingen av verdensøkonomien.

Av hans verker foreligger på norsk På vei mot 1984: artikler om krise, kapitalisme, underutvikling (1979, sm.m. Andre Gunder Frank) og Eurosentrismen: kritikk av en ideologi (1992).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.