Samir Amin, egyptisk økonom. Han har vært leder for FNs Institutt for utvikling og planlegging (IDEP) og senere Third World Center, begge i Dakar, Senegal. Amin har i flere empiriske studier fra 1960-årene beskrevet underutviklingens historie i Vest- og Nord-Afrika.

Fra 1970-årene har hans arbeider gått i en mer teoretisk retning. L'Accumulation à l'échelle mondiale (1970) og Le Développement inégal (1973) regnes som klassikere i utviklingsstudier. Han tar særlig for seg hvordan kapitalismen virker ulikt i industrilandene (sentrum) og utviklingslandene (periferien), og viser hvordan utviklingslandene opplever vekst uten utvikling gjennom sin avhengighet av industrilandene.

Amin har også bidratt til en sosialistisk frigjørings- og utviklingsstrategi. Som mange andre forskere har han i sine senere arbeider fokusert på nasjonalisme og nyere trekk i utviklingen av verdensøkonomien.

Av hans verker foreligger på norsk På vei mot 1984: artikler om krise, kapitalisme, underutvikling (1979, sm.m. Andre Gunder Frank) og Eurosentrismen: kritikk av en ideologi (1992).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.