Samir Amin

Faktaboks

Samir Amin
Uttale
amˈin
Født
1931
Død
12. august 2018

Artikkelstart

Samir Amin, egyptisk økonom. Han har vært leder for FNs Institutt for utvikling og planlegging (IDEP) og senere Third World Center, begge i Dakar, Senegal. Amin har i flere empiriske studier fra 1960-årene beskrevet underutviklingens historie i Vest- og Nord-Afrika.

Fra 1970-årene har hans arbeider gått i en mer teoretisk retning. L'Accumulation à l'échelle mondiale (1970) og Le Développement inégal (1973) regnes som klassikere i utviklingsstudier. Han tar særlig for seg hvordan kapitalismen virker ulikt i industrilandene (sentrum) og utviklingslandene (periferien), og viser hvordan utviklingslandene opplever vekst uten utvikling gjennom sin avhengighet av industrilandene.

Amin har også bidratt til en sosialistisk frigjørings- og utviklingsstrategi. I sine senere arbeider har han analysert endringer i verdensøkonomien under nyliberalistisk globalisering, med særlig vekt på USAs økonomiske og militære dominans og landets krigføring i Afrika og Asia.

Av hans verker foreligger på norsk På vei mot 1984: artikler om krise, kapitalisme, underutvikling (1979, sammen med Andre Gunder Frank), Eurosentrismen: kritikk av en ideologi (1992) og Kapitalismen i vår tid. Drivkrefter og motkrefter (2015).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg