Samad Behrangi

Faktaboks

Samad Behrangi
Født
24. juni 1939, byen Tabriz, nordvest i Iran
Død
31. august 1968, druknet i elven Aras i Nordvest-Iran

Artikkelstart

Samad Behrangi var en iransk forfatter og samfunnskritiker, politisk aktivist, eventyrsamler og oversetter. Etnisk var han azeri-tyrker og hans liv og virke var i Aserbajdsjan-provinsen i det nordøstlige Iran. I Iran regner mange ham som en av landets fremste forfattere i nyere tid. I Vesten er han særlig kjent for sin fortelling Den lille svarte fisken.

Kritikk av iransk skole

Behrangi ble ferdig med lærerutdannelsen i den regionale storbyen Tabriz i 1957. Han jobbet som lærer frem til sin død i 1968. Mye av hans lærergjerning var som omreisende lærer på landsbygda i sin hjemprovins i det nordøstlige Iran. Basert på erfaringer som lærer skrev han boka En undersøkelse av temaer fra undervisningen (Kand-o kav dar masa’el-e tarbiyati) som kom ut sommeren 1965. Her kritiserte han sider ved det iranske skolesystemet. Det var blant annet med denne boka at han markerte seg som en samfunnskritisk forfatter i opposisjon til Pahlavi-regimet. Hans kritikk av utdanningssystemet i Iran var åpent formulert og den gjorde at han ble lagt merke til av andre iranske intellektuelle, men også av Pahlavi-regimets hemmelige politi, SAVAK.

Forkjemper for azeri-tyrkisk språk

Behrangi var opptatt av det azeri-tyrkiske språket og skrev en lærebok i det for barn. Blant annet Al-e Ahmad skal ha forsøkt å hjelpe ham med å få den gitt ut, uten at det lyktes. I Iran er det kun persisk som er offisielt språk og undervisningsspråk. Opplæring og studier av andre av landets mange språk assosieres fort med etnisk basert politisk aktivisme som staten da som nå aktivt undertrykker.

På reiser i Nordøst-Iran, hvor det bor mange azeri-tyrkere, samlet han fortellinger på dette språket. Disse ga han ut sammen med lærerkollega Behruz Dehqani under tittelen Fortellinger fra Aserbajdsjan (Afsaneha-ye Azarbayjan). Det første av to bind kom ut i 1965.

Skjønnlitterære tekster

Han ble kjent blant iranske lesere av skjønnlitteratur i 1966 med barneboka Olduz og kråkene (Olduz va kalaghha). Sommeren 1968, ikke lenge før han døde, ble boka han har fått mest oppmerksomhet for utgitt, Den lille svarte fisken (Mahi-ye siah-e kuchulu). Den ble umiddelbart en suksess og mottok flere priser i inn- og utland.

Den lille svarte fisken har blitt omtalt som det uoffisielle manifestet til det marxistiske partiet og geriljaorganisasjonen Fadayan-e khalq (Folkets martyrer) (Vahabzadeh). Dette viser til en politisk og allegorisk lesning av boka, en lesemåte vanlig i tiden på grunn av den politiske sensuren. Behrangi døde før Fadayan-e khalq ble dannet, men han var politisk aktiv og i et miljø som gikk inn i partiet da det ble dannet i 1971.

Omstridt dødsårsak

Behrangi druknet i september 1968. Det har vært hevdet at han ble drept av SAVAK. Blant annet Jalal Al-e Ahmad har tatt til orde for et slikt syn. I senere tid har det vært argumentert for at dette ikke kan stemme, men ble fremmet som politisk propaganda.

Tekstene hans ble gitt ut samlet etter hans død (av hans bror Asad og av ovennevnte Behruz Dehqani). De er også godt kjent i Tyrkia. Tekstene har tidvis vært forbudt i både Tyrkia og Iran.

Norske oversettelser

  • Den lille svarte fisken, oversatt og illustrert av Gunvor Sannerholt (Omnipax, 2002).
  • Olduz og kråkene og andre fortellinger (samling av tekster), oversatt og med etterord av Mohammad M. Izadi (Bokvennen, 2016).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Peyman Vahabzadeh (2010), A Guerrilla Odyssey: Modernization, Secularism, Democracy, and Fadai Period of National Liberation in Iran, 1971-1979.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg