Sam Haskins

Faktaboks

Sam Haskins

Opprinnelig: Samuel Joseph Haskins

Født
11. november 1926, Kroonstad, Sør-Afrika
Død
26. november 2009, Bowral, Australia
Haskins fotograferer i Sydney i desember 2006, 80 år gammel.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Sam Haskins var en britisk fotograf som ble født og vokste opp i Sør-Afrika. Han flyttet til London i 1968 etter å ha begynt sin karriere i Johannesburg, og er kanskje mest kjent for sine bildemontasjer utført ved hjelp av multieksponeringer. Hans innflytelse var så bred at hans spesifikke bidrag til fotografiet ofte blir oversett.

Bakgrunn

Sam Haskins var tidlig opptatt av ulike former for kreativitet, som trylling, tegning og dragebygging. Han fikk sin høyere utdannelse først ved Johannesburg Technical College i årene 1945–1948 der han studerte kunst og fotografi. Fra 1949 til 1951 studerte han ved London School of Printing and Graphic Arts, i dag London College of Communication.

Sam Haskins giftet seg i 1952 med Alida Elzabe van Heerden, som han fikk to sønner med; Ludwig og Konrad. Alida oppga sin motekarriere til fordel for å være Haskins' forretningspartner, og kom til å spille en viktig rolle som forlagsagent mens Haskins ennå var en ukjent fotograf. Også da han ble berømt hadde hun ansvaret for de verdensomspennende bokutgivelsene. Sam Haskins' kunstneriske eiendom forvaltes i dag av sønnen Ludwig.

Karriere

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sam Haskins begynte som reklamefotograf i Johannesburg i 1953, og arbeidet med et bredt spekter av oppdrag; stilleben, industri, mote og flyfoto. Hans første kunstneriske produksjon var en separatutstilling i varehuset John Orrs i 1960, og besto av svart/hvitt studiobilder av modeller og dukker.

Hans internasjonale gjennombrudd kom med fire bøker han utga på 1960-tallet. Den første, Five Girls fra 1962, var et svart-hvitt studie i kvinnelig akt kombinert med banebrytende komposisjoner og beskjæringer. I boken Cowboy Kate & Other Stories fra 1964 benyttet han filmkornene som et medium for et fotografisk uttrykk. Boken skulle bli svært innflytelsesrik, solgte rundt én million eksemplarer og er fortsatt en viktig inspirasjonskilde for fotografer, filmskapere, motedesignere og makeup-artister verden over. Boken November Girl fra 1967 inneholdt bildekollasjer som dannet grunnlaget for mange viktige grafiske og til dels surrealistiske eksperimenter utover på 1970- og 1980-tallet. I African Image fra 1967 hyller Haskins urfolket, kulturen, landskapet og dyrelivet sør for Sahara.

Sam Haskins flyttet til London i 1968, opprettet er reklamestudio og begynte å arbeide for internasjonale merkevarer som Asahi Pentax, Bacardi, BMW, British Airways, Cutty Sark whisky, DeBeers, Honda, Unilever og Zanders. Hans første kontakt med Asahi Pentax skjedde i 1967, da selskapet sendte ham et kamera etter å ha fått vite at han fotograferte African Image med ulike konkurrenters produkter. Selv om han fotograferte med Hasselblad valgte han å konvertere til Asahi Pentx 6x7, et mellomformatskamera med rektangulært format. Samarbeidet med Pentax førte til et sjeldent langvarig forhold mellom en fotograf og en kameraprodusent. Fra 1970 til 2000 fotograferte han bildene til Pentax berømte årskalender hele 15 ganger, mens ingen andre fotografer fikk bidra mer enn én gang.

Sam Haskins utviklet et lysbildeshow, der hvert bilde ble vist i sju sekunder, synkronisert med musikk. Bildene ble vist med en manuell framviser og showet ble svært populært og fylte teater- og kinosaler på fotografiske konferanser og arrangementer over hele verden.

I 1972 produserte han sin første bok i farger, Haskins Posters, der arkene var trykket på kun én side, slik at sidene kunne tas ut av boken og brukes som plakater. I denne forbindelse ble Sam Haskins kanskje mest kjente bilde publisert, en dobbelteksponering av et pikeansikt på et eple. Bildene i boken viste grafisk sterke komposisjoner kombinert med sofistikert belysning og dobbelteksponeringer.

Fra 2000 til 2005 fotograferte han hovedsakelig mote for Vogue, Harper's Bazaar, Allure og New York Magazine, og i 2002 flyttet Haskins og Alida til New South Wales i Australia hvor hans motefotografering fikk en betydelig fornyelse. Han fikk en strøm av oppdrag i London, New York, Paris, Sydney og Tokyo.

I 2009 utga han sin første bok på 24 år, Fashion Etcetera, der han utforsker sin livslange lidenskap for design, stil og mote.

Etter at Alida Haskins døde i 2012 forvalter sønnen Ludwig farens bilder og bilderettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg