Saltsjöbaden

Till Saltsjöbaden! Plakat fra 1896 som reklamerer for Saltsjöbaden som utfluktsmål.
Av /Kungliga biblioteket.
Lisens: CC BY NC 4.0

Artikkelstart

Saltsjöbaden, tettsted i landskapet Södermanland i Sverige, i Nacka kommune, Stockholms län. Stedet har 9484 innbyggere (2016).

Saltsjöbaden, som ligger ved Baggensfjärden 15 kilometer sørøst for Stockholm, er en av Sveriges første planlagte villaforsteder, anlagt fra 1891 på initiativ av finansmannen og politikeren Knut A. Wallenberg. I 1893 ble Saltsjöbanan åpnet som Stockholms første forstadsbane. Bedrede kommunikasjoner satte fart i byggingen av villaer for hovedstadens øvre middelklasse, men også i utviklingen av Saltsjöbaden som badested, med et stort antall fritidsboliger på øyene.

Mange av Saltsjöbadens villaer fra denne tiden har stor arkitektonisk verdi, her finnes for eksempel flere verk av Carl Westman, Ragnar Östberg og Isak Gustaf Clason. Et landemerke i Saltsjöbaden er Grand Hôtel (1893), tegnet av Erik Josephson, og kirken i jugendstil (1910–1913), tegnet av Ferdinand Boberg. På Karlsbaderberget ble det nye Stockholms observatorium innviet i 1931, finansiert av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Observatoriet ble tatt ut av vitenskapelig bruk i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg