Saltfjellstua

Artikkelstart

Saltfjellstua er en ubetjent turisthytte sør for Søre BjøllåvatnetSaltfjellet. Hytta drives av Polarsirkelen Turlag (tidligere Rana Turistforening, og del av Den Norske Turistforening) og ligger i Rana, Nordland, 606 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Semska ved E6, Krukkistua, Lønsstua, Midtistua og Beiarstua. Hytta ligger også langs den historiske vandreruta Telegrafruta. Saltfjellstua ligger midt i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Historikk

Hytta ble bygd i 1934 som den første turisthytta på Saltfjellet i fellesskap av reindriftsnæringen, Bodø og Omegns Turistforening og daværende Helgeland Turistforening. Sistnevnte ble i 1950 erstattet av Rana Turistforening. Etter hvert bygde samene egen hytte like ved, og i 1995 overtok Rana Turistforening hele hytta. De demonterte den, flyttet hytta noen meter og gjenoppførte den i 1997 med økonomisk støtte fra Olav Thons stiftelse. I 2003 ble det også bygget sikringshytte. Saltfjellstua har i alt 20 sengeplasser.

Kart

Saltfjellstua
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger, fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.
  • Gjerløv, Håkon, m.fl. (1996). Langs linje og sti – Telegrafstuene i Bjøllådalen gjennom 100 år. Bodø og Omegns Turistforening og Telenor.
  • Boe, Carl A., Midthun, Nicolai og Moe, Lars Fredrik (2000). Turisthyttene på Saltfjellet og i Sulisfjella. Bodø og Omegns Turistforening.
  • Ore, Knut M (2003). En gave for fremtiden – hytter over hele landet. Den Norske Turistforening

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg