Salten Museum, regionmuseum med administrasjon i Bodø, med ansvar for en rekke bygninger og samlinger i kommunene Hamarøy, Steigen, Sørfold, Saltdal, Fauske, Bodø, Beiarn, Gildeskål og Meløy, i Nordland fylke. Nordlandsmuseet omfatter samlingene til det tidligere Nordlandsmuseet, med friluftsmuseet ved Bodøsjøen med hus fra 1700-tallet, en samisk torvgamme, et naust og en betydelig båtsamling, handelsstedet Kjerringøy nord for Bodø og «Ludvig Filip-rommet» på Landbruksskolen ved Bodin kirke med sine vegg- og takmalerier fra 1754 i utviklet rokokko. Under Nordlandsmuseet ligger også bl.a. Sulitjelma Gruvemuseum, Blodveimuseet og museer i Beiarn, Gildeskål og Saltdal.

Historikk. Bodø Fiskerimuseum ble stiftet allerede i 1888. Dette var orientert mot samtiden og den nære fortiden og skulle oppmuntre til utvikling og modernisering av fisket i regionen. Museet ble 1936 omorganisert med navnet Nordlandsmuseet (som i en periode gikk under betegnelsen Nordland Fylkesmuseum). Etter den nasjonale museumsreformen 2000 gikk Nordlandsmuseet inn i Salten Museum som konsoliderer de historiske samlingene i fylket. I 2012 skiftet Salten Museum navn til Nordlandsmuseet.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. mai 2011 skrev Ove Pettersen

Siste setning i artikkelen: "Etter den nasjonale museumsreformen 2000 er Nordlandsmuseet gått inn i Salten Museum som konsoliderer de historiske samlingene i fylket."

Har Salten Museum, som nå igjen (uberettiget mener jeg) kaller seg Nordlandsmuseet, noen overordnet rolle for museer i hele Nordland fylke?

Hva med Helgeland Museum? Se http://www.snl.no/Helgeland_Museum - også en unøyaktig artikkel.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.