Salten (Avis)

Salten var en avis om utkom i Fauske fra 1910 til 1960.

Historie

I 1903 forsøkte Joh. Davidsen å få i gang den første avisen på Fauske, men det ble med bare et prøvenummer. Først i 1907 lyktes han, og i seks år kom Saltværingen ut. Davidsens avis var politisk orientert mot Frisinnede Venstre, og dette var bakgrunnen for stiftelsen av Salten. Initiativet kom fra Martin Gylseth som mente at stedet også trengte et blad for Venstres politikk. Et prøvenummer ble utgitt i desember 1909, mens den første ordinære utgaven ble sendt ut til de 500 som hadde tegnet abonnement i april 1910. Gylseth var redaktør til 1924 da Sigurd Aabakken overtok. Begge redaktørene hadde en komité som hjalp til med redigeringen.

Avisen skulle først og fremst meddele nyheter fra distriktets bygder og «opta referater fra kommunale møter.» Dernest ønsket det bringe leserne de viktigste «begivenheter fra utenverdenen.» Særlig oppmerksomhet ville likevel «arbeider-, jordbruks- og fiskeriforholde» få i spaltene. Små og store hendelser kom på trykk, nasjonale, lokale og regionale. For eksempel forskrekket et brannmord i Sulitjelma i 1910 kommunens innbyggere. Det hvilte «et ægyptisk mørke over denne uhyggelige historie» fordi en verken kjente den myrdede eller morderen. Selv om første verdenskrig og den russiske revolusjon brakte Europa nærmere Fauske, forble de nasjonale begivenhetene viktigere for redaksjonen. Og som talerør for Venstre, støttet avisen partiets utspill under de skiftende regjeringskonstellasjonene i mellomkrigsårene.

Med avsky ble Vidkun Quisling i 1933 omtalt som en «Norsk Hitler.» Hans politikk var ikke annet enn et maskert program for avskaffelse av folkestyret og et anslag mot de statsborgerlige rettighetene, skrev bladet. Salten kom ut to ganger i uken helt til tyskerne bombet Fauske i mai 1940. Den stedlige tyske kommandanten forlangte da at avisen måtte utgis, og det ble med et halvnummer i uken. Senere ble avisen straffet med måneds stopp i utgivelsen for å ha nektet å ta inn en artikkel som tyskerne hadde pålagt alle aviser å offentliggjøre.

På 1950-tallet vokste konkurransen fra dagsavisene i Bodø som hadde moderne teknisk utstyr og større annonseinntekter. De bedrede veiforbindelsene førte til at Bodøavisene kunne leses samme dag i Fauske. I juni 1960 gikk avisen inn.

Opplag

År Opplag
1932 1500

Fakta

  • Prøvenr. i desember 1909, første ordinære nr. 9.4.1910.
  • Avisen gikk inn i juni 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg