I 1895 la Andrée fram en plan om nordpolsferd med styrbar ballong, og etter en innsamling ble planen realisert. Sommeren 1896 ventet man forgjeves på gunstig vind, men 11. juli 1897 startet Andrée sammen med Nils Strindberg og Knut Frænkel fra Virgohavn på Danskøya med ballongen Ørnen. Ved starten mistet man 2/3 av slepelinen, og ballongen lot seg ikke styre. Den tok først en nordøstlig, senere en østlig retning, og 14. juli ble man tvunget til å lande på isen 480 km nordøst for Danskøya. Under forsøket på å gå tilbake, kom ekspedisjonens medlemmer 5. oktober frem til den isdekte Kvitøya øst for Nordaustlandet.
Andrées og hans kameraters skjebne var ukjent helt til 1930. Da ble en del levninger funnet 6. august av en ekspedisjon utsendt av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser med M/K Bratvaag. Ekspedisjonen skulle til Zemlja Frantsa Iosifa (Frans Josef Land) og ble ledet av Gunnar Horn. En måned senere ble fotografier, dagbøker med mer funnet av en ekspedisjon om bord på M/K Isbjørn, utrustet av et pressekonsern. Den siste opptegnelse er gjort av Strindberg 17. oktober. Han døde først og ble begravet av de to andre, som ble funnet der hvor de hadde slått opp sitt telt.
Dødsårsaken er ukjent, men det er mest sannsynlig at ekspedisjonens medlemmer døde av trikinose etter å ha spist isbjørnkjøtt, eller av kullosforgiftning.
Andrées ekspedisjonsutstyr finnes nå i et eget Andrée-museum i Gränna, Småland. Andrées dagbøker er utgitt i Med Ørnen mot polen (1930).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.