Salmanassar 3, sønn av Assurnasirpal 2, var konge i det nyassyriske riket fra ca. 858–824 fvt. Som sine forgjengere var også Salmanassar 3 en krigerkonge som førte stadige erobringskriger, ikke minst mot nablandene i vest, blant disse også det israelittiske nordriket, Samaria.

I 853 kjempet han mot en koalisjon bestående av Hadad-Ezer, konge i Damaskus; Irhuleni, konge i Hamath og Omri, konge i Nordriket, Israel. Slaget fant sted ved Qarqar, ved Orontes-elven, og Shalmanassar skrøt av å ha drept 14 000 av motstandernes soldater. Et annet sted oppgis tallet til 25 000. Mange av landene i området måtte nå betale tributt til Assyria, men beholdt ellers sin selvstendighet. 

Seieren ved Qargar er avbildet på «den svarte obelisk fra Nimrud», som ble funnet i den gamle byens Nimruds ruiner, på østsiden av elven Tigris. Et av feltene viser en person som kneler foran kongen, og teksten lyder: "Yaw, sønn av Omri", noe de fleste forskere mener må være opprøreren Jehu, som ble konge i Israel ca. 841 fvt. Teksten ramser opp det tributten omfattet. Det var både sølv og gull, begre og dyrebare vaser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.