Salman bin Abdulaziz Al Saud er konge av Saudi-Arabia. Han overtok tronen etter sin halvbror, Abdullah, da han døde 23. januar 2015. Før dette var Salman landets kronprins fra 2012. Som saudisk konge har han også den særlige stilling som beskytter av islams hellige steder Medina og Mekka, som ligger i Saudi-Arabia.

Kong Salman er utdannet ved Prinsenes skole i Riyadh, opprettet av landets grunnlegger Ibn Saud for å gi utdanning til kongefamiliens barn. Som prins fikk Salman tidlig offentlige oppdrag først og fremst knyttet til utviklingen av den saudiske hovedstaden Riyadh, som byens borgermester fra 1955 til 1960, og fra 1963 til 2011 var han guvernør for provinsen Riyadh. Deretter, i 2011, ble han utnevnt til forsvarsminister.

Kong Salman ble utropt til kronprins av sin bror, kong Abdullah 28. juni 2012, etter at daværende kronprins Nayef bin Abdulaziz døde. Samtidig tiltrådte han også som Saudi-Arabias visestatsminister. Som kronprins hadde han også et viktig verv som leder for Saud-dynastiets familieråd, etablert av kong Fahd i 2000 for å håndtere interne anliggender i den store saudiske kongefamilien.

I 2017 utnevnte han sin sønn, Mohammed bin Salman som kronprins og tronearving. Kronprinsen har siden frontet Saudi-Arabia utad. Under styret til kong Salman og hans sønn har Saudi-Arabia gjennomgått flere reformer, herunder oppheving av kjøreforbudet for kvinner. Samtidig er mange kjente kvinnerettsaktivister blitt arrestert. I tillegg har Saudi-Arabia igangsatt en kraftig kritisert militær intervensjon i nabolandet Jemen, og deltatt i en boikott av nabolandet Qatar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.