Salman Ibn Abdulaziz, konge av Saudi-Arabia, overtok tronen etter sin far, Abdullah Ibn Abulaziz, ved dennes død 23. januar 2015. Før dette var Salman landets kronprins fra 2012. Som saudisk konge har han også den særlige stilling som beskytter av islams hellige steder Medina og Mekka, som ligger i Saudi-Arabia.

Kong Salman er utdannet ved den Prinsenes skole i Riyadh, opprettet av landets grunnlegger Abdulaziz Ibn Saud for å gi utdanning til kongefamiliens barn. Som prins fikk Salman tidlig offentlige oppdrag først og fremst knyttet til utviklingen av den saudiske hovedstaden Riyadh, som byens borgermester i 1955–60, og i 1963–2011 var han guvernør for provinsen Riyadh. Deretter, i 2011, ble han utnevnt til forsvarsminister.

Kong Salman ble utropt til kronprins  av sin bror, kong Abdullah 28. juni 2012, etter at daværende kronprins Nayef ibn Abdulaziz døde. Samtidig tiltrådte han også som Saudi-Arabias visestatsminister. Som kronprins hadde han også et viktig verv som leder for Saud-dynastiets familieråd, etablert av kong Fahd i 2000 for å håndtere interne anliggender i den store saudiske kongefamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.