Sally Potter under Filmfestivalen i Berlin i 2017, hvor hun deltok med The Party.

av Maximilian Bühn. CC-BY-SA 4.0

Sally Potter er en britisk filmregissør og manusforfatter. Hun er kjent for å ha et særlig fokus på kvinners liv og utfordringer, med filmer som befinner seg i et grenseland mellom kunstfilm og mer konvensjonelle fortellerteknikker.  

Potter er opprinnelig utdannet danser, men debuterte som regissør med kortfilmen Jerk (1969) etterfulgt av Play (1970). Musikkdramaet The Gold Diggers (1983), med Julie Christie, fikk mye oppmerksomhet.

I etterkant jobbet hun i flere år innen dokumentarsjangeren før gjennombruddet med Orlando (1992), etter Virginia Woolf. Tilda Swinton spilte tittelrollen, og filmen vant flere priser, deriblant under Filmfestivalen i Venezia

I den semibiografiske The Tango Lesson (1997), hvor Potter selv spilte den kvinnelige hovedrollen, utforsket hun sin fascinasjon for den argentinske danseformen. Mens handlingen i musikaldramaet The Man Who Cried (2002) var lagt til Paris under andre verdenskrig, hadde oppvekstdramaet Ginger & Rosa (2012) 1960-tallets London som ramme.

Kritikerroste The Party (2017) er en svart komedie skutt i svart-hvitt, med et sterkt skuespillerensemble anført av Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson og Timothy Spall

I 2012 ble Potter utnevnt til offiser av den britiske imperieordenen for sin innsats for film.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.