Sally Menke

Faktaboks

Sally Menke
Født
17. desember 1953, Mineola, New York, USA
Død
27. september 2010, Los Angeles, California, USA

Sally Menke er en amerikansk film- og fjernsynsklipper, kjent for sitt mangeårige samarbeid med regissør Quentin Tarantino. Hun klippet samtlige av Tarantinos filmer fra hans spillefilmdebut Reservoir Dogs (1992) til og med Inglourious Basterds (2009).

Biografi

Menke ble født i Mineola, New York og var ferdig utdannet i 1977 etter filmstudier ved New York University's Tisch School of the Arts. I starten av karrieren klippet hun TV-dokumentarer for CBS. Hollywood-gjennombruddet kom med Teenage Mutant Ninja Turtles (1990).

Samarbeid med Tarantino

Da det kom Menke for øret at den da uetablerte, unge filmskaperen Quentin Tarantino var på utkikk etter en god og ikke for dyr klipper, tok hun kontakt med ham. Hun fikk tilsendt manuskriptet til Reservoir Dogs, likte det og takket ja.

Tarantinos filmer var fra første stund preget av en kompleks og leken fortellerstruktur, med plottlinjer og personer som krysser hverandre, og stadige hopp i tid og rom. Menke spilte en sentral rolle i den etter hvert idiosynkratiske fortellerstilen, som var kvikk, dialogdreven og inneholdt brå scener med vold – men som samtidig hadde varierende grad av tempo. I Pulp Fiction (1994) utgjør for eksempel den legendariske dansescenen med Uma Thurman og John Travolta et lengre avbrekk i fortellingen, der det er få klipp, slik at fokuset ligger på dansingen.

I Kill Bill: Vol 1 & 2 er den første filmen mer action-spekket og består av raskere klipp og montasjer enn film nummer to, som har et mer langsomt tempo. Tarantino og Menke lot seg med Kill Bill-filmene inspirere av ulike filmsjangre, som kung fu-film og spaghettiwestern, og rekontekstualiserte typisk estetikk fra disse eldre sjangrene.

Menke ble funnet død i Los Angeles 27. september 2010, angivelig etter heteslag under en fottur, på grunn av uvanlig høy temperatur i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg