Sally Mann

Faktaboks

Sally Mann

Sally Turner Munger

Født
1. mai 1951, Lexington
Portrett av Sally Mann
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sally Mann er en amerikansk fotokunstner, mest kjent for sine intime og familiære portretter som viser hverdagslivet til menneskene rundt henne. Fotoseriene hennes utforsker familierelasjoner, virkelighet og hvordan tiden påvirker livet og naturen. Hun arbeider mest med storformat og i svart-hvitt.

Mann ble kjent gjennom sitt kunstneriske prosjekt Immediate Family, først utstilt i 1990. Flere av bildene hennes har vært kontroversielle. Spesielt har bildene av døtrene hennes blitt kritisert for å seksualisere barn. Fra midten av 1990-tallet har hun jobbet med landskapsfotografi, portretter og reisebilder.

Manns fotografier har blitt innkjøpt av flere store kunstmuseer slik som Museum of Modern Art i New York, Museum of Fine Art i Boston og Whitney Museum i New York.

Fotografisk praksis

Mann ble uteksaminert fra Hollins College med en mastergrad i kreativ skriving i 1975, og er autodidakt når det gjelder fotografi. Hun ble først introdusert til fotografi av faren sin i 1967 da hun fikk låne storformatkameraet hans. Mann startet sitt virke som fotograf da hun jobbet for Lee University og Washington University. Arbeidene fra denne tiden samlet hun i sin første bok, Second Sight. Det var hennes andre og tredje bok, At Twelve: Portraits of Young Women og Immediate Family, som gjorde henne kjent.

Immediate Family består av 65 svart-hvitt bilder tatt ved sommerhuset til familien. Det er hennes tre barn Emmett, Jessie og Virginia som er avbildet mens de leker og svømmer i elven som renner forbi sommerhuset. Bildene viser en typisk barndom med brettspill, vassing i vannet, utkledning og lek. Bildene viser også en dypere del av det å vokse opp med følelser som ensomhet, usikkerhet, seksualitet og død. Mann fikk mye kritikk for fotografiene fra flere hold. Fremtredende jurister mente hun burde bli tiltalt for å publisere barnepornografi og fratatt kameraene sine. Hun ble verken anmeldt eller saksøkt og rådførte seg senere med barna hver gang hun publiserte bilder av dem nakne.

Fra midten av 90-tallet begynte Mann med den eldre teknikken våtplater til fotografering. Hun skaffet seg et storformatkamera med morken belg og ødelagte kameraobjektiver i messing for å skape effekter i bildene sine. Mann har uttalt at hun aldri har arbeidet med digitale kamera eller digital retusjering og har ingen planer om å gjøre det i fremtiden.

Filmskaperen Steve Cantor har produsert to dokumentarfilmer om Sally Mann, Blood Ties fra 1994 og What Remains: The Life and Work of Sally Mann i 2006. Begge filmene ble vist under Sundance Film Festival i Salt Lake City.

I 2001 ble Sally Mann kåret til årets amerikanske fotograf av Time Magazine.

Bøker

 • 1983: Second Sight: The Photographs of Sally Mann, D.R Godine
 • 1988: At Twelve: Portraits of Young Women, Aperture
 • 1992: Immediate Family, Aperture
 • 1994: Still Time, Aperture
 • 2003: What Remains, Bulfinch Press
 • 2009: Proud Flesh, Aperture Press
 • 2013: Southern Landscape, 21st Editions
 • 2015: Hold Still: A Memoir with Photographs, Back Bay Books
 • 2018: Sally Mann: A Thousand Crossings, Abrams Books

Utmerkelser

 • 2001: Årets beste amerikanske fotograf, TIME Magazine
 • 2006: Æresdoktor i kunst, Corcoran College of Art + Design
 • 2012: Æresmedlem, The Royal Photographic Society
 • 2020: Hundreårsmedalje, The Royal Photographic Society

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg