Faktaboks

Salaspils

Kirchholm, Kirkholm

Slaget ved Kirchholm
I slaget ved Kirchholm i 1605 led Sverige under Karl 9 nederlag mot en tallmessig langt mindre polsk-litauisk og kurlandsk hær.
Av .

Salaspils er en by i Latvia, 20 kilometer sørøst for Riga. Dagens Salaspils har oppstått i tilknytning til utbyggingen av Riga vannkraftverk (Rīgas HES) som fant sted i årene 1966–1974. Det historiske Salaspils ligger nå under vann etter oppdemningen av Daugava i 1974. Byen har 17 621 innbyggere (2016). Latvias nasjonale botaniske hage befinner seg i Salaspils.

Historie

Salaspils er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1186 som holme da biskop Meinhard med hjelp av murere fra Gotland bygde en borg på en øy i Daugava her. Etter at det ble reist en kirke på øya på 1200-tallet, fikk øya navnet Kirchholm. På slutten av 1100-tallet og begynnelsen av 1200-tallet var stedet et viktig sentrum for den liviske bosetningen ved Daugava. I 1380 ble det bygd en ny borg og St. Georgs kirke på bredden av Daugava som fikk navnet Neu-Kirchholm. Denne borgen ble sprengt i 1577 under Livlandskrigen da styrkene til Ivan 4 nærmet seg.

I svensk historie forbindes byen (på svensk: Kirkholm) med ett av den svenske krigsmaktens største nederlag. I slaget ved Kirkholm i 1605 led den svenske armeen nederlag mot en tallmessig langt mindre polsk-litauisk hær som besto av polsk-litauiske styrker og styrker fra hertugdømmet Kurland. Svenskene under Karl 9 mistet 8 000 mann i kamp mot det godt utrustede polsk-litauiske og kurlandske rytteriet. Nederlaget ga støtet til en opprustning og taktisk omlegging av Sveriges armé som i sin tur førte til dens store slagstyrke under Trettiårskrigen. På 1600-tallet bygde svenskene et stort festningsverk i Salaspils.

I løpet av andre verdenskrig opprettet den nazistiske okkupasjonsmakten Salaspils konsentrasjonsleir nord for Salaspils (1941–1944), som i stor grad hadde politiske fanger. På dette stedet ble det i 1967 anlagt et minnested med bygninger og skulpturgrupper. Dette minnestedet er inkludert i den latviske kulturkanon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg