Sakshaug gamle kirke

Sakshaug gamle kirke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sakshaug gamle kirke er en steinkirke fra 1100-tallet, som ligger i Inderøy kommune i Trøndelag fylke. Kirken ligger rundt 1,5 kilometer vest for Straumen. Kirken har 200 sitteplasser, og er bygget i lokal kalkstein. Vindusbuer og øvrig dekor er bygget i kleberstein og marmor.

Kirken er ikke menighetskirke, men brukes jevnlig til kirkelige handlinger, og er spesielt populær i forbindelse med bryllup.

Historie

Kirken er ifølge en nå tapt inskripsjon påbegynt noe etter 1130, sto ferdig til innvielse i 1184, og er viet til Sankt Peter. Det var antakelig Erkebiskop Øystein Erlendsson som innviet kirken. Sakshaug gamle kirke ble bygget med et rektangulært kor, i rundbuestil. Opprinnelig hadde kirken et klokketårn i vestfløyen, men dette er blitt revet (eller rast) i middelalderen. Stein fra tårnet er sannsynligvis brukt til å støtte opp veggene på sydsiden. Sakristiet er bygget over en brønn, og sto klar i 1430, og ble restaurert i 1931.

Kirken har en av Nordens eldste gotiske buer, og merker etter steinhoggingen viser at det har vært benyttet samme håndverkere som ble brukt til å bygge Nidarosdomen.

Som hovedkirke i ett av fire inntrønderske fylker – Øynafylket – hadde den høy status på 1200-tallet. Gravsteder over prester fra den tiden vitner om dette, blant annet med bruk av gravsteiner i marmor.

Da den nye Sakshaug kirke sto ferdig i 1871, ble den gamle kirken avvigslet og delvis nedmontert. Alt treverk ble revet, og kirken ble gitt til Fortidsminneforeningen. De står fremdeles som eier av kirken.

Tidlig på 1900-tallet ønsket man å restaurere kirken, og nytt tak var på plass i 1910. Etter dette fulgte skipet, og full restaurering av sakristiet. I 1931 sto kirken ferdig restaurert, og den ble vigslet på nytt i 1958.

Inventar

Både den opprinnelige prekestolen og altertavlen ble hentet tilbake til kirken ved restaureringen på 1900-tallet. Prekestolen er skåret av Johan Bilthugger, og sto ferdig i 1646. Altertavlen er i barokk stil, og viser oppstandelsen og innstiftelsesordene til nattverden, og ble installert i kirken i 1692.

Døpefont og steinalteret er fra middelalderen. Veggene i kirkeskipet er cirka 1,5 meter tykke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg