Faktaboks

Sakhalin

Karafuto (japansk)

Uttale
sakhalˈin.
Etymologi
Øya har fått navn etter Amurelva, som på mandsju heter sahaliyan ula ‘svart elv’.
Sakhalin
Kart over Russland med Sakhalin markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sakhalin er en øy i Russland, mellom Okhotskhavet og Japanhavet, skilt fra fastlandet ved Tatarstredet, fra Hokkaido ved La Pérouse/Soyastredet, med et areal på 76 400 kvadratkilometer. Øya utgjør sammen med øygruppen Kurilene Sakhalin fylke.

Natur

Sakhalin
Landskap ved Mys Velikan («Kapp kjempe») på øya Sakhalin.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Størstedelen av øya er fjellendt; to fjellkjeder gjennomskjærer den 948 kilometer lange øya i lengderetningen, kun skilt ved en dal. I øst når Gora Lopatina opp i 1609 meter over havet. Klimaet er hardt, særlig i nord. Vegetasjonen varierer fra skog og tundra i nord til skog med løvtrær i sør. Totalt er om lag to tredjedeler av arealet skogkledd.

Næringsliv

Jordbruket er svakt utviklet, men det dyrkes noe korn, poteter og grønnsaker. Fiske og skogbruk er langt viktigere, og det finnes flere treforedlings- og hermetikkfabrikker. Sakhalin har rike kulleier og det utvinnes petroleum. Flere olje- og gassfelt på kontinentalsokkelen i Okhotskhavet er bygget ut av konsortier med utenlandske selskaper i ledende roller (Sakhalin I (Exxon Mobil), Sakhalin II (Shell).

Historikk

Fra slutten av 1700-tallet ble Sakhalin kolonisert av japanere og russere. Hele øya tilhørte Russland fra 1875 – da japanerne oppnådde Kurilene i bytte – til 1905. I perioden 1905–1945 hadde Japan Sakhalin sør for 50°. I 1869 ble Sakhalin russisk forvisningssted, og i årene 1926–1939 ble folketallet i Nord-Sakhalin mangedoblet ved tvangsflytting. Store deler av befolkningen er ikke permanent bosatt. Redusert innflytting og økt utflytting har redusert folketallet de senere år.

Et jordskjelv i 1995 drepte 2000 mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg