Saint Kitts og Nevis historie

Basseterre, 1940-1949.
The National Archives UK.
Lisens: CC BY 2.0

En del av det historiske festningsanlegget ved Brimstone Hill på vestkysten av øya Saint Kitts. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

De to øyene Saint Kitts og Nevis var Storbritannias første fotfeste i Vestindia, kolonisert i 1623. I 1624 slo også franskmennene seg ned, og de følgende stridighetene førte til nedgang i den innfødte kariber-befolkningen. Fra 1700-tallet har øyene vært britiske.

Uavhengighet

I 1967 fikk Saint Kitts og Nevis indre selvstyre og assosieringsavtale med Storbritannia. Naboøya Anguilla hørte også offisielt til den assosierte staten til 1980, men ble da skilt ut og lagt direkte under britisk styre.

Ved valgene i 1980 tapte Arbeiderpartiet, St. Kitts and Nevis Labour Party (SKNLP), flertallet i nasjonalforsamlingen for første gang på nesten 30 år. Dette førte til en utsettelse av uavhengighetsprosessen, særlig etter motstand fra befolkningen på Nevis. Uenigheten om en ny grunnlov førte i desember 1982 til sosial uro. Uavhengigheten ble derfor ytterligere utsatt, men gjennomført i september 1983.

Kennedy Simmonds, som representerte partiet People's Action Movement (PAM), var øynasjonens statsminister fra 1980 til 1995 med støtte fra Nevis Reformation Party (NRP). For første gang etter selvstendigheten vant SKNLP valget i 1995 og formet en ny regjering under ledelse av Denzil Douglas. Douglas fortsatte som statsminister etter valget i 2000, gjenvalgt i 2004 og 2010. Etter valget 2015 ble tidligere utenriksminister Timothy Harris, representant for utbryterpartiet People's Labour Party (PLP), innsatt som ny statsminister.

Politikk og økonomi

En hovedsak for SKNLP-regjeringen under Denzil Douglas var å få kontroll over narkotikasmuglingen, som er blitt et dominerende trekk i landets økonomi. Saint Kitts og Nevis er fremdeles en gjeldstynget nasjon, men turisme og offshorevirksomhet gir viktige vekstimpulser til økonomien. Omstillingen i næringslivet kom tydelig til syne da den siste fabrikken i den 300 år gamle sukkerindustrien ble nedlagt i 2005 – to år etter innvielsen av det største hotellkomplekset i det østlige Karibia.

I 1996 gjorde Nevis nye fremstøt for løsrivelse fra Saint Kitts. Ved en folkeavstemning i 1998 oppnådde imidlertid ikke separatistene det nødvendige to tredjedels flertall.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg