Saint Lucias flagg er en blå duk belagt med et svart likebent triangel med hvit bord og et mindre, gult triangel på samme grunnlinje. Blåfargen er ment å symbolisere havet, gulfargen øyas sandgule kyster hvorfra de svarte, vulkanske fjellene stiger opp.

Flagget

Saint Lucias flagg

Flagget ble tegnet av kunstneren Dunstan St. Omer og tatt i bruk 1. mars 1967, da øya fikk indre selvstyre. Da landet ble selvstendig 22. februar 1979 ble flagget beholdt, men med endret blåfarge og brattere vinkler på trianglene.

Blåfargen står for himmelen og havet som omgir øya. Svart og hvit farge viser til harmonisk samliv mellom landets svarte og hvite befolkning. Den gule trekanten står for solskinn og velstand. Til sammen er trekantene et stilisert bilde av to vulkanske fjelltopper, Gros Piton og Petit Piton, 770 og 743 meter over havet. Disse er kjente landemerker og nasjonalsymboler.

Våpenet

Saint Lucias våpen
Våpenet ble antatt 8. januar 1979 av Dronning Elizabeth 2.

Våpenet viser et blått skjold belagt med et kors av gylne bambus-staver, som i midten har en gyllen afrikansk høvdingkrakk. Bambuskorset kvadrerer skjoldet i fire blå felter. 1. og 4. felt viser en sølv fembladet rose belagt med en mindre gul rose, 2. og 3. felt viser en gyllen lilje – symboler på de tidligere kolonimaktene Storbritannia og Frankrike. Skjoldholderne er to lokale papegøyer, kalt Jacquot (Amazona versicolor), begge med et blad av sisselrot (Polypoduim vulgare) i nebbet. Nederst et gyllent tekstbånd med øyas motto: The Land The People The Light ('Landet, folket, lyset').

Over skjoldet en hjelm med hjelmklede i blått og gull. På hjelmen en krans i blått og gull, hvorfra to krysslagte blader av sisselrot stiger opp bak en opprakt gyllen arm som holder en gyllen fakkel med flamme.

Tidligere våpen

Kolonien fikk i 1939 et våpen med svart skjold belagt med to korslagte bambus-staver, og mellom dem to engelske roser og to franske liljer, alt i gull. I 1967 fikk øya et våpen med gull skjold og samme innhold i svart, og med skjoldholdere, hjelm og hjelmpryd i gull. Dette fikk ved selvstendigheten i 1979 dagens versjon med nye tinkturer som riksvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg