Sailor Moon

Forlaget Tokyopop ga ut den definitive engelskspråklige utgaven av «Sailor Moon» i 1998-2001.
Av .

Artikkelstart

Sailor Moon er en japansk tegneserie, skapt av Naoko Takeuchi (f. 1967) for manga-bladet Nakayoshi i 1991 og avsluttet i 1997. De 18 samlebøkene har solgt rundt 35 millioner kopier på verdensbasis, og tegneserien, tv-seriene, filmene og dataspillene har til sammen skapt inntekter på rundt 120 milliarder kroner.

Faktaboks

Også kjent som
originaltittel Bishojo Senshi Sera Mun, samt Pretty Soldier Sailor Moon og Pretty Guardian Sailor Moon.

Handling og sjangermiks

Sailor Moon handler om studenten Usagi Tsukino, som blir venn med Luna, en snakkende katt som gir henne en magisk brosje. Dette smykket forvandler Usagi til Sailor Moon, en superhelt som får i oppdrag å redde jorden fra onde krefter.

Takeuchis miks av eventyr, humor, superhelter, fantasy og romantikk har gjort Sailor Moon til en av verdens mest populære manga på verdensbasis, med utgivelse i rundt 50 land.

Eksportsuksess og shojo-misjonær

Sailor Moon er en av tidenes mest populære utgivelser innen «shojo»-manga, som i hovedsak er rettet mot jenter. Den er bare overgått i salgstall av Boys Over Flowers (1992–2003) av Yoko Kamio, Glass Mask (1976–) av Suzue Miuchi, Nana (2002–09) av Ai Yazawa og Crest of the Royal Family (1976–) av Chieko Hosokawa, men alle disse er utgitt i langt flere samlebøker enn de 18 Sailor Moon-bøkene.

Samtidig brøt Sailor Moon ned barrierer, da Takeuchi tok i bruk elementer og troper fra «shonen»-manga, som action og heftige kampscener, slik at Sailor Moon ble en tegneserie som brøt ned manga-industriens tidligere strenge skillelinjer mellom gutte- og jenteserier.

Den engelske oversettelsen av både tegneserien og tv-seriene førte til at Sailor Moon også brøytet vei for shojo i resten av verden, der mye manga som tidligere hadde blitt oversatt var «seinen»- og «shonen»-manga, tegneserier i hovedsak rettet mot gutter og unge menn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg