Størstedelen av Sahara er et ca. 300 m høyt platåland. Periodisk vannførende erosjonsdaler (wadi) som gjennomskjærer ørkenen er typisk for Sahara. Platålandet synker mot Atlas i nord og Egypt i nordøst. Her dannes forsenkninger, depresjoner, med saltsjøer som f.eks. Qattara i Egypt, som ligger 133 m under havets overflate. I den sentrale delen av Sahara ligger store grunnfjellmassiver, de viktigste er Ahaggar, Aïr og Tibesti. De høyeste toppene er yngre, utslokte vulkaner.

Store deler av platålandskapet består av sletter, dels formet i fast fjell med et dekke av store steinblokker (hammada), dels dekket av grovere grus og stein (reg). De store sandørkener (erg) med sand i bølgende dyner ligger i utkanten av Sahara, bl.a. i sørlige Algerie og den libyske ørken, som for øvrig er Saharas største sandørken. Totalt er ca. 20 % av Sahara sandørken. Enkelte steder er undergrunnen dekket av leirlag eller består av gips og andre salter. Dette tyder på at disse steder er bunnen av inntørrede sjøbekkener fra perioder da klimaet i Sahara var fuktigere. Der grunnvannet trenger frem mot overflaten, dannes som regel fruktbare oaser. I øst dannes en sammenhengende oase der Nilen skjærer gjennom ørkenen. I Atlas er det flere elver som til enkelte årstider fører atskillig vann.

Les mer...

Sahara har ørkenklima som er betinget av det subtropiske høytrykksbeltet. Det faller noe nedbør over kystnære områder; over sentrale deler er det gjennomgående tørke. Nedbør fra nordvest forhindres av Atlasfjellene. Høytrykksbeltet forsterkes og forskyves mot sør om vinteren, og svekkes og forskyves mot nord om sommeren. Årlig har sentrale Sahara over 4000 solskinnstimer, nær det maksimalt mulige; temperaturvekslingene mellom dag og natt og mellom vinter og sommer er store. Om sommeren kan temperaturen ofte bli over 50 °C, om vinteren ofte under 0 °C. Sahara har verdens høyeste registrerte lufttemperatur, 58,0 °C, målt i Al'Aziziyah, Libya.

I de lavereliggende sentrale ørkenområder er årsnedbøren under 50 mm, lengst i øst under 5 mm. Det er forholdsvis vanlig med bygenedbør og lyn som ikke når bakken. I fjellene er nedbøren større, oftest i form av kortvarige, kraftige byger som hurtig fyller uttørkede elveleier. Det egentlige ørkenområdet avgrenses av stepper med vinterregn i nord og av stepper med sommerregn i sør.

Klimaet i Sahara har variert betydelig gjennom tidene. Kvartærtidens veksling mellom istider og interglasiale perioder har medført lange perioder med gunstig klima i Sahara. Etter den siste istiden var det en særlig gunstig periode i tidsrommet 8000-5500 f.Kr. I løpet av de siste 30 årene har det vært en tendens til at høytrykksbeltet har forskjøvet seg mot sør, med tørke og hungersnød i grenseområdene mellom ørken og savanneområdene; se Sahel.

Planteveksten er meget fattig, store strekninger er helt nakne, andre steder finnes det en spredt vegetasjon som vesentlig består av tørketålende kurvplanter, erteplanter, korsblomster og gressarter. På saltholdig grunn vokser meldearter og andre halofytter (saltbunnsplanter). De flerårige har lange røtter som når ned i undergrunnen. Noen har kjøttfulle blad, andre er dekket av filthår som nedsetter fordampningen fra bladene. En karakterplante i Sahara er jerikorosen. Det er bare et par treslag som kan greie det tørre klimaet: i fjellstrøkene en akasieart, Acacia tortila, og i erosjonsdalene en tamarisk, Tamarix articulata. Øverst i Ahaggarfjellene finnes litt barskog. Oasene er særlig preget av daddelpalmen, men her dyrkes også korn, frukt og grønnsaker.

Dyrelivet i Sahara har skiftet med klimaet. Helleristninger og skjelettrester viser at det i en ikke særlig fjern fortid med fuktigere klima levde elefanter, neshorn, flodhester og sjiraff i Sahara. Nå derimot danner ørkenen et dyregeografisk skilleområde mellom en mediterran og en afrikansk fauna.

Dyrelivet er relativt fattig på arter, og dyrene er oftest sandfarget. Av pattedyr kan nevnes ørkengaupe eller karakal, ørkenrev, stripehyene, mendes- eller addaxantilope, sabelantilope, ørkengaselle, et par arter springmus og kapphare. Av krypdyr er det flere arter, bl.a. agamer, skinker, og av giftige slanger er særlig hornslangen kjent. Av fugler er særlig struts karakteristisk, dessuten bl.a. lerker og sandhøns. Husdyrene er vesentlig geit, esel, hest og dromedar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.