Saïs

Artikkelstart

Saïs er det greske navnet på en egyptisk by i Nilens delta, dagens Sa el-Hagar. På egyptisk het byen Zau (eller Sau). Saïs var hovedstaden i den 5. nedre egyptiske nomen og Det gamle Egypts hovedstad i det 26. dynastiet (664 – 525 fvt.). I dag er svært lite av Saïs bevart.

Saïs som kultsted og hovedstad

Saïs var hovedkultstedet til gudinnen Neith. Kulten hennes er gammel og er kjent allerede fra det første dynastiet. Neith knyttes til en variant av den egyptiske skapelsesmyten hvor guden Khnum skapte verden av leire og Neith blåste liv i leiren.

Grekerne assosierte kulten i Saïs med den greske gudinnen Athene, blandt annet Herodot (Historie, bok 2). Herodot beskriver også en festival i Saïs hvor skikken var å tenne lamper rundt husene i byen.

Saïs var hovedstaden til kongene av det 26. dynastiet. I følge Herodot ble disse kongene gravlagt innenfor tempelmurene i Saïs. Slik var også skikken for kongene i det 21. dynastiet i Tanis. Herodot beskriver at graven til kong Ahmose 2 var rikt utsmykket og utstyrt med en kolonnade med store søyler og doble dører som ledet inn til selve gravkammeret.

Arkeologiske levninger

Svært lite av Saïs er synlig i dag. Bare noen få steinblokker og fragmenter av bygningselementer er synlig på overflaten. Dette skyldes trolig at stedet i tidenes løp har blitt utgravd for å finne murstein, som er blitt brukt som en form for gjødsel (kjent som sebakharabisk).

På midten av 1800-tallet var fremdeles noen rester av byen synlig, blant annet en stor ringmur av murstein. Et tempel kan ha stått i den sørlige delen av dette området (Wilkinson 1843).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wilkinson, Gardner (1843): Modern Egypt and Thebes: being a description of Egypt; including the information required for travellers in that country. Vol. 2. London: J. Murray.
  • Wilson, Penelope (1998): "The Survey of Sais, 1997". I Journal of Egyptian Archaeology, vol. 85, s. 2 – 4.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg