SWU, engelsk: Separative Work Unit, enhet for å angi størrelsen av et separasjonsarbeid (se separasjon), for eksempel når uranisotopene 235U og 238U blir separert fra hverandre i en anrikningsprosess.

Hvor mye separasjon som utføres vil være en kompleks funksjon av hvor mye uran som blir behandlet og hvor høy anrikningsgrad som oppnås, det vil si hvor mye for eksempel konsentrasjonen av isotopen 235U øker i sluttproduktet i forhold til konsentrasjonen i restproduktet. Eksempel: For å produsere ett kilogram med uran anriket til 3,5 prosent 235U kreves det 4,3 SWU, hvis restproduktet har en konsentrasjon på 0,3 prosent, men 4,8 SWU hvis restproduktet bare skal inneholde 0,25 prosent. Det siste eksempelet krever et forbruk av bare 7,0 kg naturlig uran mot 7,8 kg naturlig uran i det første eksempelet, men nødvendiggjør mer separasjonsarbeid.

Enheten brukes mye for å angi kapasiteten til et anrikningsanlegg og blir ofte betegnet med et SI-prefiks som for eksempel kSWU (tusen SWU) per år eller MSWU (millioner SWU) per år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.