SPAR

Artikkelstart

SPAR er en nederlandsk franchisekjede innen dagligvarehandel dannet i 1932 av Adriaan van Well under navnet De Spar (nederlandsk for 'gran'). SPAR er blant verdens største på området og hadde i 2020 omtrent 13 500 butikker i 48 land. Det internasjonale samarbeidet koordineres og utvikles gjennom selskapet SPAR International i Amsterdam.

Faktaboks

Etymologi
Forkortelse for Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (nederlandsk for ‘alle tjener på samarbeid’).

I 2020 hadde SPAR en omsetning på rundt 39,8 milliarder euro og til sammen omtrent 410 000 ansatte i sine franchiser. Hovedkvarteret ligger i Amsterdam.

Navnet er en forkortelse for det nederlandske slagordet Door eendrachtig samenwerken profiteren allen regelmatig, forkortet DE SPAR. De to første ordene ble etterhvert sløyfet, og det som gjenstår er de fire siste. SPAR er en forkortelse for nederlandske Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig, som betyr ‘alle tjener på samarbeid’.

Virksomhet i Norge

I Norge startet den første SPAR-franchisen i 1993, og kjeden drives av NorgesGruppen gjennom en rekke datterselskaper. I Norge finnes det omtrent 300 butikker under navnene SPAR og Eurospar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg