SMAP
Illustrasjon av NASAs SMAP i ferd med å måle fuktigheten i de øverste centimeterne av jordoverflaten. Antennen øverst har en diameter på 6 meter.

SMAP er en jordobservasjonssatellitt fra NASA, som er utstyrt for å samle langt mer nøyaktige data enn tidligere om det globale jordsmonnets innhold av fuktighet ned til en dybde av 5 centimeter fra overflaten. Slike data bidrar til bedre prognoser om vær og klima, og gjør det mulig å overvåke tørkeperioder og gi sikrere varsel om flom forårsaket av kraftig regn eller sterk snøsmelting. I tillegg kan data fra satellitten gi mer nøyaktige anslag over avlinger siden plantenes vekst er avhengig av mengden vann i jordsmonnet.

Faktaboks

Også kjent som

Soil Moisture Active Passive

Fordi SMAP også vil registrere om bakken er frosset eller tint, vil det være mulig å følge godt med i vekstsesongens lengde. Dermed kan det lages bedre beregninger av hvor mye karbon plantene fjerner fra Jordens atmosfære.

Viktigste instrument om bord er en kombinasjon av en radar og et radiometer.

Oppskyting og tidlig drift

SMAP ble skutt opp 31. januar 2015 fra Vandenberg Air Force Base i California med en ULA Delta II bærerakett. Satellitten går i en sirkelformet polar bane i en høyde av 685 kilometer og har en omløpstid på 98,5 minutter. En skårbredde på 1000 kilometer gjør det mulig å dekke Jordens ekvatorområder hver tredje dag, og områder ved høyere breddegrader hver andre dag. Oppløsningen for fuktighetsmålingene er 9 kilometer.

Status

Satellitten ble konstruert for en oppdragsperiode på tre år. Tre måneder etter oppskyting sviktet en sentral del, en høy-effektsforsterker, i radarinstrumentet. Dette førte til at radaren ikke lenger kunne brukes. Radiometeret er fremdeles i bruk, og det er planlagt å bruke satellitten til ca 2023, fem år mer enn opprinnelig planlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg