SMAP, NASA jordobservasjonssatellitt utstyrt for å samle langt mer nøyaktige data enn tidligere om det globale jordsmonnets innhold av fuktighet ned til en dybde av 5 centimeter fra overflaten. Slike data vil bidra til bedre vær- og klimaprognoser, gjøre det mulig å overvåke tørkeperioder og gi sikrere varsel om flom forårsaket av kraftig regn eller sterk snøsmelting, dessuten, siden planters vekst er avhengig av mengden vann i jordsmonnet, tillate mer nøyaktige avlingsanslag.

Fordi SMAP også vil registrere om bakken er frosset eller tint, vil det være mulig å følge godt med i vekstsesongens lengde. Dermed kan det lages bedre beregninger av hvor mye karbon plantene fjerner fra Jordens atmosfære.

Viktigste instrument om bord er en kombinasjon av en radar og et radiometer.

SMAP ble skutt opp 31. januar 2015 fra Vandenberg Air Force Base i California med en ULA Delta II bærerakett. Den endelige polare banen skal være sirkelformet i en høyde av 685 kilometer og ha en omløpstid på 98,5 minutter. En skårbredde på 1000 kilometer gjør det mulig å dekke Jordens ekvatorområder hver tredje dag, og områder ved høyere breddegrader hver andre dag. Oppløsningen for fuktighetsmålingene er 9 kilometer.

Satellitten er konstruert for en oppdragsperiode på tre år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.