SHT - Statens Havarikommisjon for Transport

Offentlig undersøkelseskommisjon som undersøker hendelsesforløp og årsak etter ulykker innen luftfart, veitrafikk, sjøfart og jernbane (herunder også sporveier og T-bane), og anbefaler tiltak for å unngå lignende hendelser.

Formålet med SHTs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av transportulykker. SHT er organisert som et eget forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet (SD), og bare i saker av forvaltningsmessig karakter rapporterer SHT til SD. I alle faglige sammenhenger er SHT et uavhengig organ.

SHT består av fire enheter:

SHTs virksomhet bygger på norsk lov om luftfart fra 1923. Den gang var virksomhetsstyringen lagt til Forsvarsdepartementet og ulykker ble undersøkt av ad hoc kommisjoner.

Flyhavarikommisjonen ble opprettet i 1956 som en fast og uavhengig kommisjon for undersøkelse av luftfartsulykker.

Fra 1989 ble den avløst av Havarikommisjonen for sivil luftfart, som ble administrert av Samferdselsdepartementet. Kommisjonen ble egen etat i 1999.

Fra 2002 ble ansvarsområdet utvidet til å omfatte jernbane og navnet ble endret til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

Fra 2005 ble ansvarsområdet utvidet til også å inkludere undersøkelser av alvorlige veitrafikkulykker, og navnet ble endret til Statens havarikommisjon for transport.

Fra 2008 er ansvarsområdet også til å inkludere undersøkelser av sjøfartsulykker.

Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.