Logo
Logo
Av .
KNM Helge Ingstad
En sak Statens havarikommisjon for transport har undersøkt, er forliset av fregatten KNM Helge Ingstad på Hjeltefjorden i Hordaland i november 2018.
Av /NTB Scanpix.

Statens havarikommisjon, forkortet SHK, er en offentlig kommisjon som undersøker hendelsesforløp og årsak etter ulykker innen luftfart, veitrafikk, sjøfart og jernbane (herunder også sporveier og T-bane), og anbefaler tiltak for å unngå lignende hendelser.

Faktaboks

Også kjent som

SHK. Tidligere kjent som: Statens havarikommisjon for transport (SHT), Flyhavarikommisjonen, Havarikommisjonen for sivil luftfart, Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

Formålet med SHKs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av transportulykker.

Organisering

SHK er organisert som et eget forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet (SD), og bare i saker av forvaltningsmessig karakter rapporterer SHK til SD. I alle faglige sammenhenger er SHK et uavhengig organ.

SHK består av fire enheter:

Historikk

SHKs virksomhet bygger på norsk lov om luftfart fra 1923. Den gang var virksomhetsstyringen lagt til Forsvarsdepartementet og ulykker ble undersøkt av ad hoc-kommisjoner.

Flyhavarikommisjonen ble opprettet i 1956 som en fast og uavhengig kommisjon for undersøkelse av luftfartsulykker.

Fra 1989 ble den avløst av Havarikommisjonen for sivil luftfart, som ble administrert av Samferdselsdepartementet. Kommisjonen ble egen etat i 1999.

Fra 2002 ble ansvarsområdet utvidet til å omfatte jernbane og navnet ble endret til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

Fra 2005 ble ansvarsområdet utvidet til også å inkludere undersøkelser av alvorlige veitrafikkulykker, og navnet ble endret til Statens havarikommisjon for transport.

Fra 2008 er ansvarsområdet også til å inkludere undersøkelser av sjøfartsulykker.

Fra 2020 er ansvarsområdet også til å inkludere undersøkelser av Forsvarets ulykker, og navnet ble endret til Statens havarikommisjon.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg