SDS ”Hansteen”, seildampskip bygget ved Nylands Verksted i 1866. Dette var i overgangstiden mellom seil og damp, og det skulle tjene nasjonen som forskningsskip for Norges Geografiske Opmåling. I dag er "Hansteen" verdens eneste seildampskip i drift. Skipet var opprinnelig én-dekket, og innrettet for dybdemåling langs norskekysten, noe den også ble benyttet til de første 30 årene.

Som statseid skip ble "Hansteen" også benyttet som kongeskip for Kong Oscar II og hans familie under feiringen av 1000-årsjubileet for Norges samling i 1872.

I 1897 ble "Hansteen" solgt til Innherred Forenede Dampskibsselskap, og i 1899 videre til Det Helgelandske Dampskibsselskap. Men forskningsskipet var ikke egnet for alminnelig personbefordring og ble sterkt mislikt av befolkningen det skulle betjene. Det ble derfor mest brukt som reserveskip.

Etter en større ombygging ved Bakklandet Mekaniske Verksted i 1915-16, hvor det blant annet fikk to dekk, ny innredning og elektrisk lys ble den svært så populær. Fra 1916 til 1952 gikk skipet, som nå hadde fått navnet "Hårek", i fast rute på noen av de mest værharde strekningene på Helgelandskysten. I 1952 ble hun solgt til Florø og fikk navnet "Ivar Elias". Det ble slettet fra skipslistene i 1962. Deretter fikk skroget et brakkeoverbygg og tjente som husbåt i Akerselva, eiet av Oslo Indremisjon, inntil den i 1978 ble besluttet kondemnert.

I stedet for kondemnering fattet veteranskipentusiasten Olaf T. Engvik interesse for skipet og startet et møysommelig restaureringsarbeid for å få det i seilingsdyktig stand igjen. Det viste seg også at mye av det opprinnelige inventaret var tatt vare på.

I 1986 overtok Stiftelsen D/S ”Hansteen” i Trondheim skipet hvor det ble gjennomført restaureringsarbeide både på skrog og interiør. I 2015 overtok MIST ved Trondheim Sjøfartsmuseum driftsansvaret for "Hansteen", og Hansteen er i dag eid av Stiftelsen D/S "Hansteen" og Sør- Trøndelag fylkeskommune. Riksantikvaren har karakterisert "Hansteen" verneverdig som kulturminne. Seildampskipet har de siste årene seilt turer på Trondheimsfjorden og langs kysten mellom Bergen og Bodø

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.