SDS Hansteen

SDS "Hansteen" ligger her ved jernbanestasjonen i Kanalhavna i Trondheim. 
Av .
Lisens: fri

SDS ”Hansteen” er seildampskip bygget ved Nylands Verksted i 1866. Dette var i overgangstiden mellom seil og damp, og det skulle tjene nasjonen som forskningsskip for Norges Geografiske Opmåling. I dag er "Hansteen" verdens eneste seildampskip i drift. Skipet var opprinnelig endekket, og innrettet for dybdemåling langs norskekysten, noe den også ble benyttet til de første 30 årene.

Som statseid skip ble "Hansteen" også benyttet som kongeskip for kong Oscar 2 og hans familie under feiringen av 1000-årsjubileet for Norges samling i 1872.

I 1897 ble "Hansteen" solgt til Innherred Forenede Dampskibsselskap, og i 1899 videre til Det Helgelandske Dampskibsselskap. Men forskningsskipet var ikke egnet for alminnelig persontransport og ble sterkt mislikt av befolkningen som skulle bruke det. Det ble derfor mest brukt som reserveskip.

Etter en større ombygging ved Bakklandet Mekaniske Verksted i 1915-1916, hvor det blant annet fikk to dekk, ny innredning og elektrisk lys ble den svært populær. Fra 1916 til 1952 gikk skipet, som nå hadde fått navnet "Hårek", i fast rute på noen av de mest værharde strekningene på Helgelandskysten. I 1952 ble det solgt til Florø og fikk navnet "Ivar Elias". Det ble slettet fra skipslistene i 1962. Deretter fikk skroget et brakkeoverbygg og tjente som husbåt i Akerselva, eid av Oslo Indremisjon, inntil det i 1978 ble besluttet kondemnert.

Restaurering og videre bruk

I stedet for kondemnering fattet veteranskipentusiasten Olaf T. Engvik interesse for skipet og startet et møysommelig restaureringsarbeid for å få det i seilingsdyktig stand igjen. Det viste seg også at mye av det opprinnelige inventaret var tatt vare på.

I 1986 overtok Stiftelsen D/S ”Hansteen” i Trondheim skipet, hvor det ble gjennomført restaureringsarbeid på både skrog og interiør. I 2015 overtok MIST ved Trondheim Sjøfartsmuseum driftsansvaret for "Hansteen", og "Hansteen" er i dag eid av Stiftelsen D/S "Hansteen" og Sør- Trøndelag fylkeskommune. Riksantikvaren har karakterisert "Hansteen" verneverdig som kulturminne. Seildampskipet har de siste årene seilt turer på Trondheimsfjorden og langs kysten mellom Bergen og Bodø.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg