Søsterkirkene

Søsterkirkene
Søsterkirkene
Av /Arfo forlag.

Søsterkirkene, to middelalderske steinkirker oppført ved siden av hverandre på Granavollen i Gran kommune, Oppland, vest for Gran sentrum.

Den største, Nikolaikirken, er en treskipet basilika viet til St. Nikolaus, oppført i kvaderstein trolig i første halvdel av 1100-tallet; koret ble forlenget østover på slutten av 1200-tallet. Den brant i 1799, men ble snart satt i stand igjen. Et triptykhon fra 1625 er bevart, delvis også prekestolen fra 1728.

Den andre, Mariakirken, er oppført som Mariakapell til hovedkirken, antagelig på 1200-tallet, men det er mulig at de eldste delene av denne kirken kan være oppført før Nikolaikirken. Arkeologiske undersøkelser har vist at kirken tidligere hadde korte korsarmer. Kirken brant i 1813 og ble liggende som ruin. Først da Nikolaikirken skulle ominnredes i 1860-årene, ble den gjenreist for at man skulle kunne holde gudstjeneste der i mellomtiden.

I dag er begge kirkene i bruk både til gudstjenester, tidebønner, konserter, foredrag og andre kulturarrangementer. Kirkene tilhører Gran og Tingelstad menighet, men er hyppig brukt også i forbindelse med kursvirksomhet på hotellene, som pilgrimsmål og til omvisning med guide.

På kirkegården står et middelaldersk steintårn og på prestegården står Steinhuset, det eneste bevarte profane middelalderhus i stein på Østlandet, antagelig bygd av presten Bård som hadde Håkon Håkonsson som gjest. Arkeologisk utgravning og restaurering 1975–79.

Tradisjonen om at kirkene ble bekostet av to søstre som ikke ville gå i samme kirke, er av kronologiske grunner feilaktig. At katolske kirker, viet til forskjellige helgener, ble oppført nær hverandre, er ikke ualminnelig, men er i Norge ellers bare kjent fra Seljord.

Bilde, se Gran.

Litteratur

  • Ekroll, Øystein m.fl.: Kirker i Norge, b. 1, 2000, 66–71 («Søsterkirkene på Gran»), isbn 82-91399-11-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg