Sørumbåten

Stokkebåten som er utstilt på Fetsund lensemuseum er en kopi av Sørumbåten. Kopien nedsenkes i vann i vinterhalvåret av bevaringsmessige hensyn.

Sørumbåten
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sørumbåten er en rundt 2200 år gammel norsk stokkebåt som ble funnet ved utløpet av Rømua ved Bingen lenser i Sørum i nåværende Viken fylke i mars 1993. Datering har vist at eika som båten er laget av, ble felt om lag 170 fvt. Sørumbåten er dermed Norges eldste, kjente båt, nær tusen år eldre enn Osebergskipet.

Faktaboks

Også kjent som
Bingenbåten Stokkebåten

Den bevarte delen av båten måler 9,75 meter, men den anslås å ha vært mellom ti og tolv meter. Den største bredden er 75 centimeter, i rotenden av stokken. Emnet måtte ha veid nær åtte tonn, hvilket er uvanlig stort i Norge der stokkebåtene vanligvis ble laget av furu og var mellom tre og fem meter lange. I 1997 ble båten fraktet under vann til Fetsund der den ble renset før den ble sendt til videre konservering i Danmark. I 2004 ble båten ført tilbake til Norge og står nå utstilt ved Norsk maritimt museum.

Funnet av Sørumbåten reiste en serie spørsmål, blant annet om hvilke redskaper som ble brukt til uthulingen. Derfor ble det laget en kopi i 2003 av en 160 år gammel eik, hugget ut med samme type økser arkeologene antok var brukt til originalen. I 2004 ble båten sjøsatt ved Fetsund lenser hvor den siden har ligget utstilt ved brygga. I vinterhalvåret nedsenkes båten i vann for å bevare den best mulig.

Sørumbåten er gjengitt på kommunevåpenet til Lillestrøm kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg