Sør-Koreas flagg

Sør-Koreas flagg er en hvit duk som i sentrum er belagt med det gamle yin og yang-symbolet (taegeuk) i rødt og blått. Symbolet er flankert av fire svarte streksymboler (kwae) som representerer de fire kardinalpunkter, de fire årstider og Solen, Månen, Jorden og himmelen. Flagget er både nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Sør-Koreas nasjonale emblem er flaggets taegeuk-symbol over fem kronblader av en gyllen Hibiscus syriacus, landets nasjonalblomst, omgitt av et bånd med innskriften 대한민국 (Republikken Korea). Det ble innført 10. desember 1963.

Flagget

Sør-Koreas statsemblem

Korea hadde tidligere intet nasjonalflagg, bare et kongelig flagg. Flaggbehovet ble merkbart mot slutten av 1800-tallet. Etter mange overveielser valgte regjeringen 27. januar 1883 å innføre flagget, på koreansk kalt Taegukgi, (태극기 Taegeuk-flagget). Det ble avskaffet da Japan okkuperte Korea i 1910, men brukt av eksil-regjeringen i Kina fra 1919. Etter frigjøringen i 1945 ble Taegukgi brukt i hele Korea, men Nord-Korea valgte et annet flagg i 1948. Sør-Koreas regjering innførte offisielt Taegukgi 15. oktober 1949. I februar 1984 ble flaggets proporsjoner og farger lovfestet.

Statsemblemet

Republikken Koreas nasjonale segl
Den sørkoreanske staten bruker dette nasjonalseglet til å bekrefte viktige offisielle dokumenter. Teksten er statens navn i Hangul-skrift.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Statens emblem er ikke et heraldisk våpen, men følger en østasiatisk tradisjon for kjennetegn (japansk mon). Det viser taegeuk-symbolet i rødt og blått omrammet med en tynn hvit sirkel. Symbolet er plassert i sentrum av en stilisert blomst (Hibiscus syriacus) med fem kronblader i gull, omgitt av et hvitt bånd. Nederst er det et blått felt med statens navn i hvit hangul-skrift: 대한민국 (Daehan Minguk), Republikken Korea. Taegeuk, bedre kjent som yin og yang, er et konfusiansk symbol for fred og harmoni. Sør-Korea har også et nasjonalt segl, som staten bruker til å bekrefte offisielle dokumenter. Det består av en rød kvadratisk ramme med hangul-innskriften 대한민국의 국새, Republikken Koreas nasjonale segl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg