Sør-Afrika er en sekulær stat der grunnloven garanterer religionsfrihet og forbyr diskriminering på bakgrunn av tro og holdninger. Det anslås at over 80 prosent av befolkningen i Sør-Afrika er kristne. Flertallet bekjenner seg til ulike protestantiske kirker og uavhengige afrikanske kirker. Det er også minoriteter som bekjenner seg til særlig islam, hinduisme og jødedommen.

Utbredt misjon

Sør-Afrika har et komplisert og mangefasettert religionsbilde. De første afrikanske religionene oppsto hos khoisan-befolkningen og bantu-språklige folkegrupper. På 1600-talet brakte europeiske kolonialister kristendommen til regionen. De reformerte kirkene var knyttet til nederlenderne, mens de engelske kirkesamfunnene, både protestanter og katolikker, kom på 1800-tallet, samtidig med misjonærer fra andre europeiske land. Det var norsk misjon fra 1840-årene. Indiske kontraktarbeidere på sukkerplantasjene i Natal brakte hinduismen, mens slaver fra nederlandske kolonier i Sørøst-Asia brakte islam.

Kirkens rolle mot apartheid

Flere kirkeledere spilte en viktig rolle i kampen mot apartheid, blant dem Desmond Tutu.
.
Lisens: CC BY 2.0

Under raseskille- og apartheidpolitikken ble særlig de reformerte kirkene sterkt knyttet til regjeringens politikk. Flere kirkeledere skulle også spille en viktig rolle i kampen mot apartheid. Blant disse var den anglikanske erkebiskopen Desmond Tutu (tildelt Nobels fredspris i 1984).

Mange uavhengige kirker

Det finnes over 4000 «uavhengige kirker», men bare et fåtall er offisielt registrerte. De inndeles i «etiopiske» kirker, som har beholdt de gamle kirkesamfunnenes lære og struktur, med farget i stedet for hvitt presteskap, og «sionistiske kirker», sektdannelser knyttet til et bestemt sted som identifiseres med «Sion», frelsens og frigjøringens kilde.

Vekst etter apartheid

Etter apartheids fall i 1994 har det vært en sterk vekst av særlig de uavhengige afrikanske kirkene. Den største av disse er sionistkirken ZCC – Zion Christian Church – med hovedsete i nord-provinsen Limpopo. Den har flere millioner medlemmer med særlig fotfeste på landsbygda og i fattige afrikanske boligområder i byene. Samtidig har det også vokst fram nye evangeliske kirker der Rhema-kirken er den mest kjente. Islam har også vært i sterk vekst, særlig blant den fargede befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg