Sørøyåsen

Sørøyåsen er en ås, et kulturlandskap og ei hyttegrend på Nerskogen i Rennebu kommune, Trøndelag, på 900 meter over havet.

Sørøyåsen er en langstrakt ås som ligger lengst sør på Nerskogen og grenser til Oppdal. Åsen danner et klart skille i landskapet mellom øst og vest. Sørøyåsen er vestvendt mot Trollheimen. På nordvestsida av Sørøyåsen renner Minilla. Landskapet består av et våtmarksområde med Svartdalstjønna og Søgardstjønna. Varghaugkjølen myrområde strekker seg fra Vollsletthaugen til Minilla. Store deler av Sørøyåsen er dekket av fjellbjørk. En morenerygg går på øst- og nordsida av Søgardstjønna. Morenehauger finnes rundt Svartdalstjønna.

På 1930- og 40-tallet ble 18 gardsbruk bygget på arealer som var kjøpt av stiftelsen Ny Jord. Østsida av Sørøyåsen er et kulturlandskap med gress og beiter.

Sørvestlige del av Sørøyåsen ligger innenfor Minilldalsmyran naturreservat. Vestsiden av Sørøyåsen grenser til Trollheimen landskapsvernområde. Ved Svartdalstjønna finnes rester etter samisk offersted. Ved Herremskjølen finnes ei dyregrav. Ved Svartdalsvegen finnes en gravhaug.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg