Sønstevatn dam

Sønstevatndammen i Nore og Uvdal kommune etter oppgradering 2013-2015.
Octo Farm/Skagerak Energi.

Sønstevatn dam er en dam som danner reguleringsmagasin til kraftverket Uvdal 1 i Nore og Uvdal kommune, Buskerud. Vassdraget er Numedalslågen.

Det var i 1961 at konsesjon for regulering av fallet i Ølmos fra Sønstevatn ned til Uvdalselva ble gitt, i forbindelse med utbyggingen av Uvdal kraftverk. Samtidig ble en del tilliggende nedbørsfelt i nord overført til Vikvatn, og Mevatn, Sønstevatn og Sigurdstjønn ble tillatt hevet. Disse tre regulerte vannene i Imingdalen ble ved byggingen av Sønstevatn dam samlet til ett stort Sønstevatn, som reguleres mellom kotene 1060 og 1028,9 moh. Ved laveste reguleringsgrense er de tre regulerte vannene fortsatt tre adskilte vann. Sønstevatn dam er en såkalt steinfyllingsdam. Damkronens lengde er 320 meter og største høyde er 44 meter. Magasinkapasiteten er ca. 220 millioner m³.

Byggingen av dammen ble utført i årene 1964–65. Fjellovergangen mellom Uvdal i Buskerud og Tessungdalen i Telemark (Fv 124) går over demningen. Etter en oppgradering av dammen i 2015 ble Skagerak Energi belønnet med prisen Damkrona 2015, noe som betyr at dammen er kåret til en av Norges vakreste. Prisen blir tildelt av Den Norske Damkomiteen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg