Sølvi Wang

Faktaboks

Sølvi Wang
Født
28. august 1929, Bærum
Død
31. mai 2011, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Sølvi Wang
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sølvi Wang var en norsk skuespiller og sanger.

Wang debuterte i 1954 med sanggruppen The Monn Keys på Chat Noir i revyen Over alle grenser. Hun var ansatt der i 1959–1963, og på Edderkoppen i 1963–1964, og var senere tilknyttet Det Norske Teatret.

Hun var en fengende, inspirert artist i kabareter og musikaler, i dramatiske oppgaver også en innsiktsfull menneskekjenner. Wang gledet mange med tittelrollene i Trost i taklampa og Annie get your gun. Sterk var hennes fremstilling av Anita i West Side Story, Golde i Spelemann på taket og fra kabareten Jaques Brel er her i kveld og bur bra i Paris. Hun ble en populær Eliza i George Bernard Shaws Pygmalion, turnerte med sitt one-woman-show Song of Sølvi og medvirket i en rekke kabareter.

Sølvi Wang var NRK TVs mest profilerte kvinnelige artist i 1960-årene, i underholdningsserier som Slagerparaden og Prospektkortet, og i soloshowet That's Entertainment, som fikk Chaplinprisen ved underholdningsfestivalen i Montreux i 1967. Etter nyoppsettingen av Spelemann på taket i 1987 opptrådte hun ikke lenger offentlig som utøvende kunstner.

Wang har også medvirket i en rekke norske filmer, blant annet Operasjon Løvsprett (1962), Operasjon Sjøsprøyt (1964), Pappa tar gull (1964) og Hvem har bestemt? (1978).

Hun var gift med Egil Monn-Iversen fra 1951.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg