Sølvi Wang, norsk skuespiller og sanger, gift med Egil Monn-Iversen fra 1951. Debuterte 1954 med The Monn-Keys på Chat Noir i revyen Over alle grenser. Ansatt der 1959–63, Edderkoppen 1963–64, senere tilknyttet Det Norske Teatret. Hun er en fengende, inspirert artist i kabareter og musikaler, i dramatiske oppgaver også en innsiktsfull menneskekjenner. Hun har gledet mange med tittelrollene i Trost i taklampa og Annie get your gun. Sterk var hennes fremstilling av Anita i West Side Story, Golde i Spelemann på taket og fra kabareten Jaques Brel er her i kveld og bur bra i Paris. Hun ble en populær Eliza i Pygmalion, har turnert med sitt one-woman-show Song of Sølvi og medvirket i en rekke kabareter. Hun var NRK-TVs mest profilerte kvinnelige artist i 1960-årene, i underholdningsserier som Slagerparaden og Prospektkortet, og i soloshowet That's Entertainment, som fikk Chaplinprisen ved underholdningsfestivalen i Montreux 1967. Etter nyoppsettingen av Spelemann på taket 1987 har hun ikke opptrådt offentlig som utøvende kunstner.

Wang har også medvirket i en rekke norske filmer, bl.a. Operasjon Løvsprett (1962), Operasjon Sjøsprøyt (1964), Pappa tar gull (1964) og Hvem har bestemt? (1978).

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 4 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske skuespillere

Lillian Bikset

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.