Stegeborg slottsruin

Ruinene av 1400-tallsborgen Stegeborg ligger 15 km øst for byen, på et nes ved fjorden Slätbaken.

Söderköping er en by og kommune i Östergötland i Sverige.

Byen

S:t Lars
Den særpregede S:t Lars kyrka er en av byens middelalderkirker.
Av /Kungliga Konsthögskolan.
Lisens: CC PDM

Söderköping ligger 15 kilometer sørøst for Norrköping, ved Göta kanal og Storån og har 7610 innbyggere (2019). Byen er en handels- og turistby, en av Sveriges eldste med godt bevart gatenett fra middelalderen. Söderköping har flere middelalderkirker, blant annet den gotiske S:t Laurentii (S:t Lars), som ble innviet i 1296. Byen oppstod på 1200-tallet; på 1500-tallet var den en viktig sjøfartsby. I siste del av 1700-tallet vant byen ry for sitt kurbad.

Mye av den eldre trehusbebyggelsen skriver seg fra anlegget av Göta kanal. Ved det sentrale Rådhustorget står byens rådhus fra 1777 og det praktfulle Blomqvistska huset fra 1859.

Kommunen

Söderköping kommune har et areal på 678 kvadratkilometer og 14 626 innbyggere (1.1.2020). Landskapsbildet preges av skjærgårdskysten. Kommunen gjennomskjæres av Göta kanal. Næringslivet domineres av turisme og mindre tilvirkningsforetak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg