Sóror Mariana Alcoforado

Faktaboks

Sóror Mariana Alcoforado
Uttale
ʌlkufurˈadu
Født
1640
Død
1723

Sóror Mariana Alcoforado, portugisisk nonne (sóror = søster) som har fått sitt navn knyttet til den franske forfatteren Guilleragues brevroman Lettres Portugaises Traduites en Français (Portugisiske brev, oversatt til fransk), som ble utgitt i Paris i 1669, uten at verken forfatter eller oversetter var navngitt. Man trodde da at dette var autentiske brev fra nonnen. Verket inneholdt fem lidenskapelige kjærlighetsbrev, og vakte stor oppmerksomhet. Samme år kom en ny utgave ut i Köln, men med ny tittel, Lettres d'amour d'une religieuse portugaise, og der mottakeren sies å være en greve de Chamilly, en fransk offiser i tjeneste i Alentejo. Som oversetter oppgis her Guilleragues, som man i senere har identifisert som forfatteren av brevromanen. Bortimot et hundretall utgaver har siden da vært i omløp, og brevene er oversatt til mange språk, også norsk (1934).

Først i 1810 kom en portugisisk utgave. Brevene oppgis her å være skrevet av Mariana Alcoforado, nonne i Beja i Alentejo, og en heftig diskusjon om brevenes autentisitet startet. For en portugisisk opprinnelse skulle bl.a. detaljer i lokalkoloritten – umulige for andre enn en innfødt å gjengi – tale; likheter med Guilleragues' øvrige produksjon derimot skulle tyde på et fransk opphav.

Uansett brevenes opprinnelse opplevde leserne her at en 1600-tallskvinnes refleksjoner og følelsesliv ble skildret i en ny, anti-retorisk fremstilling og med stor psykologisk innsikt.

Verket fikk ny aktualitet i 1972 da «de tre Maria-ene» – Maria Teresa Horta, Maria Isabel Barreno og Maria Velho da Costa – forårsaket litterær skandale med sin Novas Cartas Portuguesas (Nye portugisiske brev), en sterkt erotisk «ny versjon» av Alcoforados brev. Dette virket så provoserende på omgivelsene at forfatterne ble trukket for retten. I likhet med sin litterære forgjenger ble også dette verket oversatt til en rekke språk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg