Sæteren gård

Sæteren gård
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Sæteren Gård er en betjent DNT-hytte i Bærumsmarka, oppført i 1898. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Bærum, Viken; 180 meter over havet.

Sæteren Gård har 60 sengeplasser og er en meget populært turisthytte, særlig for barnefamilier. Her drives det også leirskole og arrangeres mange samlinger. På gården er det tilrettelagt for mange aktiviteter som natursti, bueskyting og klatring.

Navnet

Som navnet antyder er Sæteren Gård opprinnelig anlagt som seter. Nå er den en meget populær turisthytte. Like i nærheten ligger de private serveringsstedene Nygård og Brunkollen.

Historikk

Setra tilhørte Nordhaug gård ved Griniveien. Senere utviklet den seg til plass og gård. Under andre verdenskrig var det en «brakkebaron» som eide Sæteren Gård. Etter krigen ble gården overtatt av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Deretter fikk Selskapet for Norges Vel forpakte eiendommen.

I 2000 solgte Statsbygg den fraflyttede gården til DNT Oslo og omegn for tre millioner kroner. Kjøpet ble finansiert av Olav Thon. Gården var i meget dårlig stand og i løpet av 2002 og vinteren 2003 ble våningshuset rehabilitert. De påfølgende årene fikk gården nytt sovehus, bestyrerbolig og sanitæranlegg. På eiendommen er det også bygget gapahuker, anlagt bålplasser og restaurert hytter.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Ore, Knut Magne (2008). En gave for fremtiden – Olav Thons stiftelse 1990–2008. DNT.
  • Bakken, Tor Chr. (redaktør) (2008). Budstikkas store Asker og Bærum leksikon. Kunnskapsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg