São Tomé og Príncipes utenrikspolitikk

São Tomé og Príncipes president fra 2001 til 2011, Fradique de Menezes, med Michelle og Barack Obama i 2009. Blant annet som følge av interesse for oljeforekomstene har USA styrket forholdet til São Tomé og Príncipe, også militært.

Av /Official White House Photo.

Artikkelstart

São Tomé og Príncipe har opprettholdt nære forbindelser med den tidligere kolonimakten Portugal etter selvstendigheten i 1975, og har også utstrakt kontakt med de øvrige tidligere portugisiske koloniene i Afrika, fremfor alt Angola, som har bistått både økonomisk og militært. I perioden 1988–1991 var det stasjonert angolanske tropper på São Tomé, og landet fikk olje til subsidierte priser fra Angola.

I 1996 var São Tomé og Príncipe med på å etablere en internasjonal portugisiskspråklig sammenslutning, Samveldet av portugisiskspråklige land (CPLP).

Forholdet til Nigeria er også nært, og de to landene forvalter i fellesskap et havområde mellom seg som antas å være rikt på olje. Som følge av dette samarbeidet ble de to landene i 2007 enige om å etablere en felles militær kommisjon for å forsvare sine felles interesser i Guineabukten. Blant annet som følge av interesse for oljeforekomstene har USA styrket forholdet til São Tomé og Príncipe, også militært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg