São Paulo - by

São Paulo. Kart over byområdet.

São Paulo (Bykart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

São Paulo. En del av høyhusbebyggelsen i São Paulos sentrale deler. Byens voldsomme utvikling har medført en særdeles vidstrakt tettbebyggelse. – Bilder, se også Brasil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

São Paulo av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

By i Brasil, hovedstad i delstaten São Paulo, 400 km sørvest for Rio de Janeiro ved det øvre løp av Rio Tieté, 760 moh. I storbyregionen bor det 21 066 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Sør-Amerikas mest folkerike by og ledende industrielle senter. Den er også en av Latin-Amerikas ledende kulturbyer med en rekke kulturinstitusjoner. Brasils mest kosmopolitiske befolkning.

Faktaboks

Uttale
são pˈaulo

Næringsliv

Industrien omfatter fremstilling av tekstiler, elektriske og elektroniske artikler, farmasøytisk utstyr, kjemikalier, maskiner, biler og fly. I de ytre områder finnes store oljeraffinerier og metallurgiske anlegg. Byen er et betydelig handels- og finanssentrum med stor engros- og detaljhandel, og en rekke nasjonale og internasjonale storbanker og finansinstitusjoner.

Samferdsel

Kommunikasjonene karakteriseres som kaotiske til tross for en rekke motorveier, jernbaner og tunnelbane. Byen har internasjonal lufthavn ved Guarulhos (Cumbica) og nasjonal lufthavn ved Congonhas.

Kultur

São Paulo er foruten Brasils ledende kulturby, også en av verdens ledende byer for kultur og underholdningsindustri. Målt i antall besøk er byen også Brasils ledende turistdestinasjon. Svært mange kongresser og utstillinger avholdes i São Paulo. Byen har katedral (1954), flere teatre (bl.a. Teatro Municipal) og biblioteker, en rekke gallerier, kunstmuseer og andre museer, universiteter og andre høyere læresteder samt de fleste av Brasils største forlag. Butantá-instituttet er verdenskjent for forskning og fremstilling av serum mot slangebitt.

Bybeskrivelse

Byens voldsomme utvikling har medført en særdeles vidstrakt tettbebyggelse som har spredt seg langt ut over de fra før vide bygrensene (1493 km2). Veimønsteret er komplekst, og det finnes ingen gjennomgående avenyer. Det indre av byen er preget av flere etniske boområder, med bl.a. japanere i bydelen Liberdade, italienere i Bela Vista og Bixiga osv. Flere regionale bysentre har oppstått, i tillegg til det opprinnelige bysenteret ved Praca da Sé. Avenida Paulista i sørvest huser de fleste hovedkvarterene for Brasils største finansinstitusjoner.

Historie

São Paulo ble anlagt av jesuitter i 1554. Så sent som omkring 1900 hadde São Paulo bare vel 200 000 innbyggere, og den eksplosive befolkningsveksten på 1900-tallet har skapt pressproblemer med negativ effekt på miljøet.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg