Sándor Petöfi

Faktaboks

Sándor Petöfi

ungarsk Petőfi Sándor; egentlig Petrovics Sándor

Uttale
pˈetöfi
Født
1. januar 1823, Kiskőrös, Ungarn
Død
31. juli 1849, ved Albești, Romania (den gang Ferihaz, Østerrike-Ungarn) under slaget ved Segesvár

Artikkelstart

Sándor Petõfi var en ungarsk forfatter som regnes som Ungarns nasjonaldikter.

Petõfi publiserte sitt første dikt i 1842 og debuterte med samlingen Versek i 1844. I starten skrev han viser, og mange av dem synges også i dag. Etter hvert ble han den store fornyeren i ungarsk diktning ved å innføre realismen i lyrikken. Sammen med en gruppe unge, radikale forfattere stiftet han Selskapet av de Ti våren 1846, og fra da av var han også formelt lederen for de fremskrittsvennlige ungdommene.

Med mars-revolusjonen i 1848, da det ungarske folket reiste seg mot adelen og Østerrikes overherredømme, fulgte en aktiv politisk periode. Hans nasjonalsang, Reis deg, magyar, ga sammen med andre flammende dikt uttrykk for nasjonens følelser i frihetskampen. Petöfi var selv med i kampene og falt på slagmarken. Dette kastet et mystisk og romantisk slør over både personen og diktningen hans og gjorde at han snart ble kjent over hele Europa.

Arbeidene hans preges av 1800-tallets frihetstrang og revolusjonære lengsel. Diktene hans er oversatt til over 50 språk. I 1973 kom et utvalg av diktene hans på norsk: Det må bli lys.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg