Faktaboks

Også kjent som

Østfolds perle

Administrasjonssenter
Rømskog
Fylke
Østfold
Innbyggertall
673 (2019)
Landareal
159 km²
Høyeste fjell
Slavasshøgda (336 moh.)
Innbyggernavn
rømsking

Kommunevåpen

Kart
Av /Store norske leksikon ※.
Rømskog

Rømskog. Tidlig høststemning ved Rømsjøen, sett fra Sandum mot øst. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Plassering i Østfold fylke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Rømskog kirke
Rømskog kirke
Rømskog kirke
Lisens: CC BY SA 3.0

Rømskog var en kommune i Østfold fylke. Den ble slått sammen med Aurskog-Høland i 2020. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Rømskog ligger omkring Rømsjøen ved svenskegrensen og grenser mot Marker i sør. Kommunen ble utskilt i 1902 fra daværende Rødenes kommune (nå Marker).

Natur

Berggrunnen i Rømskog består overveiende av grunnfjell som danner et kupert, skogkledd åslandskap med granitt helt i nordvest, for øvrig gneis. Gneisen har en nordvest–sørøstlig strøkretning, og denne retningen har også de viktigste elvene og sjøene. Berggrunnen har bare et sparsomt dekke av løsmasser, og Rømskog hadde ved kommunesammenslåingen Østfolds laveste andel dyrket mark, bare to prosent. Andel skog utgjorde til sammenligning 80 prosent.

Rømskog har et innsjøareal som utgjør 13,3 prosent av sitt samlede areal. Det meste av Rømskog har avløp sørøstover til Sverige (Vänern), blant annet Oselva fra Rømsjøen. Vest for Rømsjøen ligger Slavasshøgda på 336 meter over havet, og det er også flere andre åser over 330 meter over havet.

Befolkning og bosetning

Rømskog er tynt befolket med en viss konsentrasjon av bosettingen til områdene omkring Rømsjøens nordre del. Rømskog kommune hadde et nokså stabilt folketall etter andre verdenskrig; folketallet var 648 i 1950 og 685 i 2017. I tiårsperioden 2007–2017 var økningen i Rømskogs folketall gjennomsnittlig 0,4 prosent årlig.

Næringsliv

Skogen utgjør det viktigste næringsgrunnlaget i Rømskog. I 2015 ble det avvirket 23 500 kubikkmeter, hovedsakelig gran. Om lag tredjeparten av skogen er på utenbygdsboendes hender, resten er stort sett gårdsskog. Det sparsomme jorddekket gir bare mulighet til et beskjedent jordbruk som i atskillig grad drives i kombinasjon med skogbruk. Det dyrkes en del korn; i 2016 utgjorde kornarealet 69 prosent av arealet nyttet til jordbruk. Husdyrholdet er stort sett begrenset til sauehold.

I 2015 omfattet industrien 11 prosent av arbeidsplassene i Rømskog, 24 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet/kraft- og vannforsyning, og består av metallvareindustri.

Ved sjøen Vortungen vest for riksvei 21 ligger et moderne konferanse- og spahotell, Rømskog Spa & Resort.

Samferdsel

Fylkesvei 21 gir forbindelse nordover til Kongsvingerområdet og sørover til Ørje og Halden. Fra denne går fylkesvei 170 fra Tangen i Setskog til Bjørkelangen, mens fylkesvei 126 går østover på sørsiden av Rømsjøen til Östervallskog i Sverige.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

På nordøstsiden av Rømsjøen ligger Rømskog kirke, ombygd i 1799 med utgangspunkt i en tidligere stavkirke. Det er et bygdetun på Kurøen, én kilometer fra Rømskog kirke. Trosterud skolemuseum ligger ved fylkesvei 126 nær grensen mot Sverige.

Rømskog hørte til Øst politidistrikt, Heggen og Frøland tingrett og Borgarting lagsmannrett. Rømskog kommune svarte til Rømskog sokn i Østre Borgesyssel prosti (Borg bispedømme) i Den norske kirke.

Kommunen var med i regionrådet Indre Østfold regionråd sammen med Aremark, Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker, Skiptvet, Spydeberg og Trøgstad.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Rømskog til Rakkestad fogderi i Smaalenenes amt.

Delområder og grunnkretser i Rømskog

For statistiske formål var Rømskog kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen fire grunnkretser: Trosterud, Sandum, Tårnby og Trandum.

Navn og kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent 1983) hadde en opprett sølv tømmersaks mot en blå bakgrunn; symboliserer skogsdrift.

Navnet var i norrønt Rymsskógr, første ledd, Rýmir, opprinnelig navn på Rømsjøen, antagelig av det norrøne verbet rymja, ‘brøle, brumme’, og substantivet rymr, ‘grov lyd’ (fra vind og bølger). Andre tolkninger er mulige.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nilsen, Nikolai: Rømskogen herred, 1814-1914: Bidrag til en bygdebeskrivelse, 1914
  • Rømskog bygdebok, 2006–, isbn 82-991284-1-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg