Faktaboks

Rød Ungdom
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
21.03.1973
Daglig leder
Markus Amund Sæther (generalsekretær)
Styreleder
Alberte Bekkhus (leder)
Fra antirasistisk festival på Kunsthall Oslo 16. februar 2013, arrangert av blant annet Rød Ungdom. Foto: LNU Foto (via Flickr), tilgjengelig under CC BY-NC-SA 2.0.
.
Lisens: fri

Rød Ungdom (RU) er partiet Rødts ungdomsorganisasjon.

RU er en norsk revolusjonær ungdomsorganisasjon, opprinnelig kjent som SUF (m-l). SUF ble startet i 1963, som Sosialistisk Folkepartis ungdomsforbund, men brøt ut av SF i 1969. Nåværende navn er fra 1973, da RU ble ungdomsorganisasjonen til Arbeidernes Kommunistparti (AKP). Fra 2007 er de ungdomsorganisasjonen til Rødt.

Liv Müller Smith-Sivertsen fra Bergen, Vestland er fra 2023 leder i Rød Ungdom.

Rød Ungdom sammenfatter sitt samfunnsoppdrag slik: «Vi er en revolusjonær organisasjon som organiserer elever og unge arbeidere til kamp for et sosialistisk folkestyre, med mål om det klasseløse samfunn – kommunismen».

RU har blant annet utgitt tidsskriftene Ungsosialisten (SUF/SUF (m-l)), Røde Garde, Rute 80 og Rebell. RU spilte en sentral rolle da Klassekampen ble offisielt organ for AKP i 1973.

Historie

Rød Ungdom
SUF-ml skiftet i 1973 navn til Rød Ungdom. Bildet viser det nye sentralstyret fra 1973. Fra venstre: Grethe J. Knudsen, Helge Øgrim, Hilde Haugsgjerd og Aksel Nærstad.
Av /NTB.

Rød Ungdom kan føre sin historie femti år tilbake, til den tid Sosialistisk Folkeparti var et ferskt parti. Da het ungdomsorganisasjonen SUF. Utover i 1960-årene ble SUF-miljøet sterkt påvirket av kulturrevolusjonen i Kina, hvor kommunistpartiets leder Mao Zedong initierte en storstilt kampanje for å fjerne såkalte «fiender av folket». Organisasjonen ble sterkt påvirket av to ideologier, maoismen og marxisme-leninismen, begge varianter av kommunismen. Maoismen var Mao Zedongs videreutvikling, mens marxisisme-leninismen var Vladimir Lenins versjon. Lenin var leder av Russland og Sovjetunionen 1917 til 1924. Betegnelsen m-l i SUF (m-l) og AKP (m-l) står for marxisme-leninisme.

Ved bruddet med SF i 1969 ble organisasjonen mer ytterliggående, noe som resulterte i at det revolusjonære partiet AKP (m-l) ble etablert i 1973. På samme tid ble SUF omdøpt til Rød Ungdom og gjort til AKPs ungdomsorganisasjon. Da Rød Valgallianse (RV) senere ble stiftet som en valgorganisasjon, inntok RU rollen som ungdomsorganisasjon for både AKP og RV.

I årene fremover, både på 1970-tallet og i 1980-årene, brukte både unge og eldre m-l-ere mye tid og energi på indre rivninger om ideologi og politisk forståelse. Likevel markerte RU seg utad med husokkupasjoner, demonstrasjoner og mer eller mindre fredelige aksjoner.

Unge revolusjonære ble også oppfordret til å forlate universitetsstudier og heller bli industriarbeidere. Dette ble kalt å proletarisere seg. RU-ere og AKP-ere skaffet seg tidlig et rykte for å være samfunnsomveltere. Overvåkingspolitiet (daværende POT) fulgte i denne perioden nøye med på medlemmene i begge organisasjoner.

På 1980-tallet ble kampen for likestilling mellom kjønnene mer dominerende. Feminisme og kvinnekamp var stikkord. Det førte til at flere unge kvinner gjorde seg gjeldende og inntok ledende posisjoner i RU.

RU engasjerte seg tidlig i såkalte frontorganisasjoner som de til dels også tok kontrollen over. SOS Rasisme, Norsk Målungdom, Ungdom mot EU og Natur og Ungdom er organisasjoner som RU har vært sterkt involvert i.

Da partiet Rødt ble etablert i 2007, ved at RV og AKP gikk sammen, ble RU Rødts ungdomsorganisasjon.

Solidaritet – og skole

Internasjonal solidaritet har i hele RUs historie vært et sentralt arbeidsfelt. Det gjelder særlig solidaritet med palestinerne i konflikten med Israel, og dessuten med kurdernes kamp for selvstyre, hvor spesielt Tyrkia er motstander.

RU vil slette all gjeld utviklingsland har til utviklede land og internasjonale organisasjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. De ønsker full boikott av Israel og å melde Norge ut av Schengen- og EØS-avtalen, som blant annet har som formål å gjøre det enklere for europeere å reise mellom land. RU vil ellers at asylsøkere skal få arbeidstillatelse. I skolesektoren er leksefri skole blant hovedsakene.

Kjente ledere

Flere kjente navn på venstresiden har vært RU-ledere: Sigurd Allern, Sigmund Grønmo, Pål Steigan, Bjørgulv Braanen, Marte Michelet og Bjørnar Moxnes er noen av dem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bøhm, Are (red.) (2002). Revolusjonær praksis
  • Gustavsen, Finn (1979.) Kortene på bordet
  • Steigan, Pål (1985) På den himmelske freds plass: om ml-bevegelsen i Norge
  • Tvedt, Terje (1989). (ml) En bok om maoismen i Norge

Faktaboks

Rød Ungdom
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer (4)

skrev Jan Sverre Knudsen

Hei. Det er en feil i bildeteksten på det siste bildet. Det skal stå Grethe Knudsen. Ikke Grete. Fint om du retter opp. Hun er min søster. :)

svarte Ola Nordal

Hei Jan. Takk for innspillet. Bildeteksten er rettet opp. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen

skrev Jan Sverre Knudsen

Takk for kjapp respons! Bildet er også med i artikkelen Hilde Haugsgjerd. Fint om du retter feilen der også.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg