Ryvingen fyr

Ryvingen fyr er Norges sørligste fyr. Det ble først tatt i bruk i 1867 og avbemannet i 2002.
Ryvingen fyr, Lindesnes kommune
Ryvingen fyr

Artikkelstart

Ryvingen fyr er en fyrstasjon på øya Ryvingen, sør for Mandal i Lindesnes kommune, i Agder fylke. Det ble opprettet som kystfyr i 1867, automatisert i 1988 og avbemannet i 2002.

  • Tårnets høyde: 22,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 52 meter
  • Lysvidde: 19,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Rundtlysende

Ryvingen er Norges sørligste fyr og det første som fikk elektrisitet.

Navnet

Fyret har navn etter øya det står på. Navnet kommer av norrønt (h)rúfa, 'stabel', sikter til øyas form.

Historikk

Mange skip har havarert i dette området, blant annet det russiske linjeskipet Ingermanland i 1842. Fyr på Ryvingen kom allikevel først i 1867, samtidig med nabofyret Hatholmen. Det første fyret var beskjedent, kun en fyrvokterbolig med et lavt tårn ble bygget på det høyeste punktet sydvest på Ryvingen. Det gikk ikke mange år før krav om sterkere lys i fyret meldte seg, og i 1897 sto et mye sterkere lynblinkfyr klart.

Som det første i Norge ble det nye fyret på Ryvingen bygd for elektrisk drift. Det skjedde ved at en dampmaskin og en generator sørget for strømmen. Dermed fikk Ryvingen verdens sterkeste fyrlys på denne tiden. Samtidig fikk fyret et tåkesignal, en sirene.

Mange ansatte

På grunn av dampmaskinen krevde fyret hele seks manns betjening. De fleste hadde med seg familien og på det meste bodde det 32 personer på fyrstasjonen. I 1920 ble Ryvingen fyr igjen bygget om til gassdrift, bemanningen redusert, og bygninger og maskineri fjernet. I 1957 kom elektrisiteten tilbake i form av moderne aggregater og Ryvingen ble gjort om fra familiestasjon til tørnstasjon. Fyret fikk elektrisitet fra land i 1988 samtidig som det ble automatisert. Diafonen ble nedlagt i 1991.

Ryvingens venner og kommunen leier nå bygningene av Kystverket og driver det som besøksfyr. Fyret er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg